Les platges catalanes afectades per la borrasca Nelson podrien ser considerades zona d’emergència a fi i efecte d’accelerar la seva recuperació després que els estralls dels últims dies hagin malmès part del litoral, amb afectacions importants en diversos punts de la costa, entre les quals Barcelona i la seva àrea metropolitana. En una reunió dimarts al vespre, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, juntament amb els quatre subdelegats i els caps de demarcació de costes han començat a estudiar la declaració de zona d’emergència, al mateix temps que han assegurat que la campanya d’estiu “no es veurà perjudicada” pel pas del Nelson.

En la reunió, Prieto va voler destacar la coordinació per posar-se en contacte amb tots els municipis afectats per conèixer els efectes del temporal i constatar que part d’ells encara estan avaluant els desperfectes, de manera que encara treballen amb informes preliminars amb l’objectiu de concretar les necessitats de cada municipi afectat. Així mateix, s’ha destacat la importància del component sud del temporal, que ha comportat que la sorra de les platges afectades s’hagi desplaçat, però sense sortir del sistema de platges, de manera que si es manté una situació de normalitat, la mateixa sorra acabaria retornant als seus llocs d’origen.

En tot cas, Prieto ha insistit que hi ha algunes afectacions que poden suposar riscos i, per tant, requereixen intervencions urgents, mentre que també cal tenir en consideració que som prop de la campanya d’estiu. En aquest sentit, s’ha mostrat confiat que les actuacions es podran accelerar i que “la temporada d’estiu no es veurà perjudicada”.

Afectacions a les platges metropolitanes

Pel que fa a les afectacions de les platges, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va informar dimarts de les següents afectacions: 

  • Montgat: pèrdua completa de la platja de les Barques, que era l’única que encara tenia una mica d’amplada. Retrocés important de les obres d'emergència al sector de l’escullera. A la zona nord, al sud de la riera d'en Font, l’erosió arriba al peu del ferrocarril. Hi ha una plataforma de dutxa afectada.
  • Badalona: retrocessos superiors als 20 metres en alguns punts i esvorancs de tres metres de profunditat. Les platges més afectades són la del Coco, la del Pont del Petroli, la de l’Estació i la del Pont d’en Botifarreta. Pel que fa als equipaments, hi ha dues plataformes de dutxa totalment descalçades i malmeses i un contenidor semisoterrat trencat.
  • Barcelona: la platja de Sant Sebastià és la més afectada. S’ha produït un basculament important de la sorra de les platges des de ponent cap a llevant a causa del flux de garbí, que ha provocat el desplaçament de mobiliari.
  • Viladecans: reducció de fins a 25 metres d’amplada de platja i trencament de 600 metres de pal i corda dels sistemes dunars.
  • Castelldefels: inundació de més de 200.000 m² de superfície a la platja del Baixador i 30 metres de passeres de fusta malmeses.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!