Les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entre Montgat i Castelldefels, han quedat força malmeses a causa del pas de la borrasca Nelson, que durant la passada Setmana Santa han causat estralls com la pèrdua d’amplada, en alguns casos de fins a 25 metres, esvorancs de fins a tres metres de profunditat i equipaments situats vora mar malmesos a causa de l’onatge constant de tres metres d’altura i puntualment de fins a cinc metres. Moltes platges del litoral metropolità sud han quedat completament inundades, mentre que a Barcelona mateix, l’alcalde Collboni ha xifrat entre un 15 i un 30% la sorra perduda.

Segons ha valorat aquest dimarts Daniel Palacios, cap del Servei de Platges de l’AMB, amb la borrasca Nelson es constata “un increment de temporals de sud-oest, que fa anys eren menys freqüents al litoral metropolità”. “Aquesta configuració impacta molt més a les platges perquè la seva morfologia està habituada a un clima marítim de règims de llevant”, ha apuntat Palacios, que ha afegit que “la novetat que hem constatat és un increment de la regressió amb onatge continuat de garbí d’un o dos metres d’alçada, el qual erosiona molt més les platges”. Durant la borrasca, l’AMB ha estat treballant amb el triple objectiu de vetllar per la seguretat dels usuaris; salvaguardar-hi el màxim d’equipaments i restablir-hi la normalitat en la mesura del possible.

Amb aquest horitzó, les tasques que ha portat a terme l’AMB són les següents:

  • Obertura de rases abans de les precipitacions, per tal de canalitzar l’aigua de les rieres cap al Mediterrani i evitar la inundació de l’esplanada sorrenca.
  • Retirada del mobiliari més pròxim a la primera línia de costa.
  • Monitoratge de les incidències de l’onatge sobre els equipaments i el mobiliari.
  • Abalisament dels elements o mobiliari fix malmès per l’onatge, com les passeres d’accés o les dutxes.
  • Recuperació d’elements desplaçats, com les passeres d’accés.
  • Reubicació de més de 300 metres de passeres, un pal de megafonia i pals de bandera.
  • Restauració de 600 metres de tancaments de zones dunars.

Aquestes han estat les principals afectacions:

Montgat: pèrdua completa de la platja de les Barques, que era l’única que encara tenia una mica d’amplada. Retrocés important de les obres d'emergència al sector de l’escullera. A la zona nord, al sud de la riera d'en Font, l’erosió arriba al peu del ferrocarril. Hi ha una plataforma de dutxa afectada.

Badalona: retrocessos superiors als 20 metres en alguns punts i esvorancs de tres metres de profunditat. Les platges més afectades són la del Coco, la del Pont del Petroli, la de l’Estació i la del Pont d’en Botifarreta. Pel que fa als equipaments, hi ha dues plataformes de dutxa totalment descalçades i malmeses i un contenidor semisoterrat trencat.

2024 04 02 PLATJA DEL PONT DEL PETROLI  BADALONA 5630
Una plataforma de dutxes descalçada a la platja del Pont del Petroli de Badalona / Foto: AMB

Barcelona: la platja de Sant Sebastià és la més afectada. S’ha produït un basculament important de la sorra de les platges des de ponent cap a llevant a causa del flux de garbí, que ha provocat el desplaçament de mobiliari.

platges barcelona temporal nelson foto marta perez efe 3
Afectacions a la platja de Sant Sebastià de Barcelona, amb canonades a la vista / Foto: Marta Pérez

Viladecans: reducció de fins a 25 metres d’amplada de platja i trencament de 600 metres de pal i corda dels sistemes dunars.

2024 04 02 PLATJA DE LES FILIPINES  VILADECANS 5651
La platja de les Filipines de Viladecans ha patit un retrocés de 25 metres d'amplada / Foto: AMB

Castelldefels: inundació de més de 200.000 m² de superfície a la platja del Baixador i 30 metres de passeres de fusta malmeses.

Per tot plegat, l’AMB ha demanat una reunió urgent amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per abordar aquesta situació d’emergència al litoral metropolità, tal com ja ha reclamat en altres ocasions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!