Plataforma per la Llengua i el Departament d'Ensenyament han acordat aquest dimecres crear una taula de negociació per modificar aspectes del nou model lingüístic que creuen que "no han quedat explicitats". Alguns canvis del pla presentat ahir pel Departament havien aixecat crítiques a l'entendre que podia suposar una disminució de l'ús del català a les escoles.

La mateixa Plataforma havia mostrat també la seva preocupació pel tema i, per això, ha demanat una reunió d'urgència amb representants del Departament. La reunió, que s'ha celebrat aquesta mateixa tarda, ha acabat amb bones sensacions i menys preocupació per part de l'associació en defensa del català.

"La resposta del Departament ha estat molt ràpida, així que veiem interès amb parlar", celebrava la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, en declaracions a El Nacional a la sortida de la reunió. Plana també ha atribuït l'origen de la polèmica a una "qüestió d'interpretació" més que a una qüestió de fons. 

Des de Plataforma per la Llengua, es presentarà en els propers dies un document amb una proposta de punts que, al seu parer, s'haurien de "retocar o explicar millor". El document serà estudiat pel Departament, que aplicarà aquells canvis que cregui necessaris.

Reforç del català en algunes zones

Plana ha defensat que l'ensenyament d'altres llengües "no vagi en detriment del català" que s'ha d'entendre com una "llengua de cohesió social" en una societat d'"individus plurilingües". "S'ha de garantir al 100% l'aprenentatge del català en tots els nivells", ha apuntat, assegurant que això ara mateix "no passa en algunes zones de Catalunya".

Per això, la plataforma aposta per un reforç de l'ensenyament del català als llocs on no sigui suficient. D'altra banda, també tenen intenció d'insistir perquè s'aclareixin els punts polèmics i s'expliquin de manera que quedi clar que el català no perdrà força en l'aplicació del nou model lingüístic.