L'anunci recent de Salut no ha acabat de satisfer tothom. El conseller Manel Balcells afirmava la setmana passada que el seu Departament començarà a exigir el nivell C1 de català als professionals sanitaris que tinguin pensat optar a una plaça fixa. De fet, la normativa ja recull aquesta obligatorietat, però el mateix Balcells reconeixia que "segurament s'ha estat lax" i que "no s'ha fet prou fins ara". Unes afirmacions que, des de Plataforma per la Llengua, porten molt més enllà. El president de l'entitat, Òscar Escuder (que és metge) ha criticat que, malgrat la legislació, "no s'ha fet res" per requerir que els professionals que entren al sistema de salut català tinguin el nivell obligatori de la llengua, cosa que ha titllat de "prevaricació". En aquesta línia, si bé la normativa existeix des del 2002, els diferents governs han fet els ulls grossos. "Anem 22 anys tard a fer complir la llei", ha denunciat.

No només això, sinó que sovint els professionals que han optat a una plaça fixa han completat exàmens falsos per tal d'acreditar el C1, amb la complicitat del Departament de Salut. "Hi ha hagut una aplicació a fons per esquivar la llei i fer veure que gent sense cap domini del català té el C1", ha assenyalat. "S'han fet exàmens burla". Això ha ocorregut, segons Escuder, a l'Institut Català de la Salut (ICS), mentre que en altres casos ni tan sols han hagut d'examinar-se i se'ls ha atorgat la plaça igualment. Com a evidència, Plataforma per la Llengua subratlla que hi ha hagut processos de selecció en què s'han presentat "centenars" de metges i hi ha hagut "zero suspesos". "Això no té cap credibilitat, sabem que els exàmens no s'acosten ni de bon tros al que hauria de ser un C1", denuncien.

Un curs de català "insuficient"

En qualsevol cas, Salut també va anunciar la posada en marxa d'un curs "massiu" de català destinat a professionals sanitaris per tal d'aprendre el català de franc i en horari laboral. Si bé Plataforma per la Llengua celebra que per fi s'hagi advocat per aquest pla, el consideren "altament i clarament insuficient". Genera recels el fet que sigui voluntari, el procés d'avaluació del nivell de C1, i el fet que no estigui orientat al personal interí o en substitucions (el curs se centra especialment en aquells sanitaris que volen estabilitzar la plaça). A més, recorden que tindrà 2.700 places per a tots els professionals. El Col·legi de Metges calcula que només per a aquest sector calen 1.600 places, de manera que si se sumen la resta de sanitaris el programa és també "insuficient en quantitat".

Davant la iniciativa de Salut, Plataforma per la Llengua proposa quatre mesures. Per començar, que es faci una sessió informativa perquè els professionals que arriben de fora de Catalunya coneguin la realitat del país i l'existència de dues llengües. En segon lloc, que els sanitaris interins i substituts hagin de demostrar el nivell de B2 de català al cap d'un any. Per als metges, fixar un termini de dos anys per demostrar el nivell de C1 de català, un marge de complicitat que Plataforma per la Llengua ofereix enfront de la manca d'aquests professionals que hi ha a Catalunya. I per últim, que Salut comenci a fer cas de les queixes lingüístiques que es registren.