Males notícies. El planeta pot superar l'escalfament d'1,5 graus abans de cinc anys. L'últim informe de l'Organització Meteorològica Mundial (WMO, per les sigles en anglès) assenyala que existeix una probabilitat del 50% que la temperatura global mitjana anual assoleixi temporalment els 1,5 graus per sobre del nivell preindustrial en un dels pròxims cinc anys. "La probabilitat augmenta amb el temps", assenyala la nova actualització de l'òrgan intergovernamental depenent de l'ONU. Una informació totalment complementària a la que va fer pública Nacions Unides fa just un mes: el 2025 és l'any límit per frenar l'escalfament global.

L'hora és greu, fins al punt que existeix una probabilitat del 93% de què almenys un any entre el 2022 i el 2026 es converteixi en el més càlid mai registrat, tot desplaçant el 2016 de la classificació més alta. La probabilitat que la mitjana de cinc anys per 2022-2026 sigui més alta que els últims cinc anys (2017-2021) també és del 93%. La possibilitat de superar temporalment els 1,5 graus ha augmentat constantment des del 2015, quan era pròxima a zero. Per als anys entre el 2017 i el 2021 hi va haver un 10% de probabilitats. Una xifra que ha augmentat fins a gairebé el 50% per al període 2022-2026.

A prop del llindar de l'Acord de París

"L'estudi mostra, amb un alt nivell d'habilitat científica, que ens estem aproximant considerablement a assolir temporalment l'objectiu més baix de l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic. La xifra d'1,5 graus no és una estadística aleatòria. És més aviat un indicador del punt en el qual els impactes climàtics seran cada cop més nocius per a les persones i, de fet, per a tot el planeta", ha lamentat el secretari general de la WMO, Petteri Taalas. En aquest sentit, Taalas ha assenyalat que "mentre segui emetent gasos d'efecte hivernacle, les temperatures seguiran augmentant". "Els nostres oceans continuaran escalfant-se i tornant-se més àcids, el gel marí i les glaceres continuaran fonent-se, el nivell del mar seguirà augmentant i el nostre clima es tornarà més extrem. L'escalfament de l'Àrtic és desproporcionadament alt i el que passa a l'Àrtic ens afecta a tots", ha afegit.

L'Acord de París estableix objectius a llarg termini per guiar a totes les nacions a reduir substancialment les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle per limitar l'augment de la temperatura global en aquest segle a 2 graus, mentre es realitzen esforços per limitar l'increment encara més a 1,5 graus. En aquesta línia, el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic diu que els riscos relacionats amb el clima per als sistemes naturals i humans són més alts per a un escalfament global d'1,5 graus que en l'actualitat, però menors que a 2 graus.

L'augment continu de la temperatura global

El director de l'informe de la WMO, Leon Hermanson, ha dit que "les últimes prediccions climàtiques mostren que continuarà l'augment continu de la temperatura global, amb una probabilitat uniforme que un dels anys entre el 2022 i el 2026 superi els 1,5 graus per sobre dels nivells industrials". "Un únic any de superació per sobre d'1,5 graus no significa que hàgim superat el llindar icònic de l'Acord de París, però sí que revela que ens estem aproximant cada cop més a una situació en la qual es podrien superar els 1,5 graus durant un període prolongat", ha afegit.

En el 2021, la temperatura mitjana global va ser d'1,1 graus per sobre de la línia base preindustrial, tot i que caldrà esperar fins al 18 de maig per a la publicació de l'informe final sobre l'estat del clima global per al 2021. Els esdeveniments consecutius de la Niña a principis i finals del 2021 van tenir un efecte de refredament en les temperatures globals, però això només és temporal i no reverteix la tendència d'escalfament global a llarg termini. Qualsevol desenvolupament d'un esdeveniment del Niño augmentaria immediatament les temperatures, com va passar l'any 2016, que fins ara és l'any més càlid mai registrat.