El bloc del número 23 del carrer de Sant Joaquim de Santa Coloma de Gramenet era un polvorí. Els Mossos d’Esquadra investiguen si l’incendi que ha deixat tres homes morts i quatre ferits, un d’ells crítics, ha estat provocat. Ara mateix tot ho sembla indicar, però les perquisicions que han fet els agents de la Unitat Central d’Inspeccions Oculars (UCIO) de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos hauran d’ajudar a aclarir-ho. 

Haver trobat foc en diversos punts de l’immoble és un dels indicis que no els quadra, ara per ara, als investigadors. Tampoc l’acumulació de mobles que hi havia a l’entrada del pis i un segon incendi en un lloc proper. Tot i això, però, cal sumar-hi que el bloc era un polvorí, tal com han explicat els veïns a ElNacional.cat.

Enfrontaments, amenaces de mort i detinguts

Els veïns havien alertat en diverses ocasions els Mossos d’Esquadra i la Policia Local del municipi pels problemes de convivència que hi havia i just aquest diumenge, durant el dia, un dels veïns, un home de nacionalitat espanyola, va ser arrestat per amenaçar els veïns i la policia amb una arma blanca.

L’enfrontament s’havia iniciat per una disputa entre el veí del primer pis i els veïns de l'entresol, que li havien recriminat, al primer, que tingués la música molt alta. L’home que viu a l’entresol amb la seva parella, els dos de nacionalitat dominicana, ha assegurat que ja havia denunciat tres vegades el veí del primer pis per amenaces i que just avui, després de l’incendi, estava a baix al carrer, rient.

Després de ser arrestat diumenge, dilluns va quedar en llibertat. Quan va tornar al bloc, i sempre segons la versió dels veïns de l’entresol, va tornar a amenaçar-los i a dir que els cremaria la casa. L’home, amb diversos antecedents per diversos delictes, no ha dormit aquesta nit al pis, ho ha fet, amb la seva parella i la seva filla de poc més d’un any, en un bloc a dos carrers.

Enfrontaments veïnals

Amb tots aquests antecedents, els Mossos d’Esquadra treballen per esbrinar què ha passat. El veí del primer pis, que no estava al bloc en el moment de l’incendi, com tampoc la mare d’ell, amb qui compartien pis, que just avui havia anat a dormir a casa d’una amiga seva, declararan davant dels agents de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió Metropolitana Nord, que són els que han assumit la investigació d’aquest incendi amb tres morts.

Tots els indicis fan pensar que l’incendi pot haver estat provocat, i és la línia ara mateix que té més força pels investigadors, però els Mossos d’Esquadra encara no han detingut ningú, tampoc aquest jove que havia amenaçat de mort el seu veí i que havia assegurat que cremaria la casa. Tots els veïns apunten a la mateixa persona.

Declaracions d'un veí del bloc de pisos incendiat / GRS

Segons ha explicat el mateix veí del entresol, Luis Mariano Sánchez, l’enfrontament s’havia iniciat fa setmanes quan va morir el propietari del pis on viu ell i el seu veí, l’home que tots els veïns creuen que ha incendiat el bloc, es volia quedar l’apartament.

Tots aquests detalls els haurà ara d’investigar i aclarir la policia catalana en una investigació que ja ha assumit també el jutjat de guàrdia de Santa Coloma de Gramenet. Sánchez també assegura que mentre ell i la seva dona han hagut de saltar des del balcó, han vist com el veí era a la cantonada, amb la seva parella, "rient" de la situació. Un extrem, que ara els Mossos també estan mirant de confirmar.

Mobles, foc i tres morts

Quan els Bombers han arribat al lloc dels fets han trobat un focus de foc a la planta baixa i també una pila de mobles, que és on es creu que pot haver arrencat l’incendi. Alhora, però, en anar pujant pels pisos, han descobert un home sense vida a la primera planta i dues persones mortes més a la segona planta, en un pis que tenia la porta oberta. 

Les investigacions dels Mossos d’Esquadra hauran d’aclarir si realment es tracta de dos focus diferenciats i originats per diferents coses o si l’incendi dels mobles de la planta baixa pot haver iniciat les flames de la segona planta, per la calor o guspires, pel celobert. El cap del Parc de Bombers de Santa Coloma de Gramenet, el sergent Anníbal Ortiz no descarta cap de les opcions, a l’espera que avancin les inspeccions que han fet els agents especialistes en incendis estructurals dels Mossos d’Esquadra.

 

Un segon estrany incendi en un lloc proper

Un veí d’un edifici proper, al carrer Passeig de Llorenç Serra número 42, ha explicat que ell també ha patit un incendi al seu replà aquesta matinada, cap a les 4. Ha sentit olor de fum i ha sortit i ha vist dues persones marxar corrents. Ell mateix ha apagat el foc. Després ha sortit al carrer i ha vist tot el que estava passant.

El veí ha detallat als Mossos d’Esquadra aquest segon estrany incendi. Es dona la circumstància que el lloc d’aquest segon incendi és molt proper, gairebé paret amb paret, on dormia el veí problemàtic del pis incendiat al carrer de Sant Joaquim.