ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut de la guerra Rússia - Ucraïna​
La comunitat ucraïnesa a Catalunya ha denunciat que els darrers dies han aparegut, en alguns punts de la ciutat de Barcelona, pintades amb la famosa lletra ‘Z’ que Rússia ha adoptat com el símbol de la invasió contra Ucraïna. Aquesta lletra, que no existeix en l’abecedari ciríl·lic, va començar aparèixer pintada als tancs russos que entraven a territori ucraïnès el primer dia de la invasió, no era més que una marca d’organització, però a poc a poc la ‘Z’, s’ha anat convertint en un símbol reconegut mundialment. I ja ha arribat a Barcelona. De moment, però, ningú ho reivindica, ni grups prorussos ni russos ubicats a Barcelona. Els Mossos d’Esquadra ho investiguen. 

On s’han detectat diverses pintades, alguns cops amb la paraula “victòria”, és a la zona de l’avinguda de la República d’Argentina -la fotografia que acompanya aquesta notícia, davant d'una església que recull material humanitari- i també a l’avinguda del Paral·lel, si bé, segons les primeres informacions, podrien ser fetes per diferents persones, per la pintura i l’estil de la pintada de la ‘Z’. Persones de nacionalitat ucraïnesa que viuen a Barcelona, en detectar les pintades, i tal com han explicat a ElNacional.cat, es van organitzar per tapar-les amb pintura.

Pintades sense reivindicació 

Ara mateix no consta cap reivindicació pública d’aquestes pintades de clar suport a l’agressió dictada per Vladímir Putin contra Ucraïna. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació preliminar, a tall de prospecció, per si es poden relacionar les pintades amb grups de suport rus catalans o grups prorussos instal·lats a Catalunya.

Pintada Z de Barcelona / Guillem RSImatge de la 'Z' davant d'una església, a l'avinguda de la República d'Argentina / GRS

Oficialment, cap partit o grupuscle organitzat, més enllà del residual Partit Comunista dels Comitès Catalans d’Albert Santin, han donat suport a l’atac de Rússia contra Ucraïna, tot i que des de l’esquerra alternativa, si bé s’ha condemnat la guerra, s’ha mostrat una equidistància entre les intencions del Kremlin i les accions de l’Aliança Atlàntica.

La ‘Z’ russa, el símbol de la invasió a Ucraïna

Els primers dies de l’atac rus contra Ucraïna el món es va preguntar què volia dir aquesta ‘Z’ que apareixia als tancs i camions de l’exèrcit rus que entraven en columnes al país de Volodímir Zelenski. En operacions militars a gran escala els vehicles necessiten marques d’organització, i la ‘Z’, com també la ‘V’, es van fer servir per a poder organitzar els vehicles pesants durant la preparació del gran assalt. Però la lletra va fer fortuna i va acabar sent adoptada pels ocupants com un símbol de la seva lluita. 

Amb el símbol conegut internacionalment, ara la propaganda russa li ha hagut de buscar significat. I no ha tardat en trobar-lo. La ‘Z’ és la primera lletra de la frase Za pobedu que vol dir, "A per la victòria”. Èpica russa en aquesta operació sanguinària que ja ha causat milers de morts -molts d’ells civils ucraïnesos, també nens- i més de 3.000.000 de refugiats. La ‘Z’ ja s’ha convertit en un símbol clarament de suport a Rússia i al dictador Vladímir Putin. En el bany de masses del president rus de la setmana passada, molts dels artistes convidats van actuar amb una clara ‘Z’ a la samarreta.

Els Mossos reforcen consolats i emplaçaments dels dos països

Més enllà d’estar atents a l’esdevenir d’aquesta guerra, que pot tenir repercussions a casa nostra, els Mossos d’Esquadra també van activar, durant les primeres hores d’invasió, un reforç de vigilància a punts estratègics, com els aeroports i també als consolats dels dos països a Barcelona i en zones poblades per persones de les dues nacionalitats enfrontades en aquesta guerra. La policia de Catalunya també va coordinar-se amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per reforçar-se davant de possibles atacs informàtics d’origen rus contra interessos catalans pel suport de Barcelona i de l’Estat espanyol a la resistència ucraïnesa. Ara per ara, però, no consten incidents entre ciutadans dels dos països a casa nostra ni tampoc ciberatacs.

 

Mossos Esquadra - UcraïnaUna agent de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra, en una concentració contra la guerra, a Barcelona / ElNacional.cat

Els Mossos d’Esquadra sí que han hagut de col·laborar, a la carretera, amb refugiats que han arribat a casa nostra i que han sigut víctimes de robatoris o avaries a la carretera. El darrer cas que s’ha conegut, els Mossos d’Esquadra han hagut de treure de la carretera un cotxe de matrícula ucraïnesa que havia arribat a Catalunya i que s’havia espatllat a la zona del Penedès; els ciutadans han pogut ser traslladats al punt on estaven sent esperats per un compatriota seu.

 

Mossos UcrainaImatge d'un cotxe ucraïnès avariat ajudat pels Mossos d'Esquadra / SAP-FEPOL