Les derivades de la guerra de Rússia contra Ucraïna també poden arribar a Catalunya, i no només per l’increment dels preus d’alguns productes. Aquest matí al Complex Central dels Mossos d’Esquadra a Sabadell s’ha celebrat una reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista, una taula que serveix per posar en comú, a escala política i policial, l’actual amenaça terrorista que viu Catalunya. A la reunió hi ha participat el conseller Joan Ignasi Elena amb la cúpula d’Interior i també tot l’Estat Major dels Mossos d’Esquadra, amb el comissari en cap Josep Maria Estela al capdavant. A la reunió hi participa tota la Prefectura, els comissaris superiors i els experts de la lluita antiterrorista amb l’intendent Carles Hernández, cap de la Comissaria General d’Informació, al davant.

Tot i que aquests reunions acostumen a centrar-se sobretot en l’amenaça del terrorisme gihadista, després de l’esclat de la guerra que Vladimir Putin ha declarat contra Ucraïna i el perill d’inestabilitat que es pot desencadenar a tot Europa, el gabinet d’aquest matí s’ha centrat en aquest conflicte i com, els Mossos d’Esquadra, hi poden respondre des de casa nostra. La veu cantant l’ha portat el mateix Hernández i també el comissari Eduard Sallent, de la Prefectura, i expert també en Informació. 

Protecció de consolats i més patrullatge en zones amb russos i ucraïnesos

En matèria de seguretat i ordre públic, les primeres accions que es van dur a terme ahir dijous després de l’esclat del conflicte van ser la protecció dels consolats d’Ucraïna i Rússia, el reforç de les capacitats del cos en matèria d’ordre públic, el reforç del patrullatge a les localitats amb una presència més important de persones immigrades d’aquests dos països i la vigilància específica a les infraestructures de transport de companyies aèries afectades, a l’aeroport del Prat. Pel que fa a previsió, també s’està fent el seguiment de les diferents mobilitzacions que hi ha convocades arreu del país per protestar contra, o favor, si es dóna el cas, de la invasió russa a Ucraïna.

La Comissaria General d’Informació ha elaborat una llista de punts estratègics en territori que poden ser objectiu de les faccions enfrontades per tal de reforçar-ne la vigilància i el control. Aquests punts, com els dos consolats, poden ser llocs freqüentats per persones de les dues nacionalitats. Cal recordar que Catalunya és la zona de l’Estat espanyol amb més expatriats ucraïnesos. Alhora, Informació també ha posat en marxa la seva anàlisi per fer un seguiment de notícies falses o campanyes de desinformació que puguin tenir afectació directa a la societat civil a Catalunya.

Esperant els ciberatacs russos

En el marc d’aquesta guerra híbrida que ha encetat el Kremlin contra un país aliat de l’OTAN, una de les preocupacions que s’han posat sobre la taula en aquesta reunió d’aquest matí a Sabadell és el perill que ciberatacs des del front rus puguin tenir afectació en interessos catalans, sigui a nivell empresarial o d’emergències. 

Els Mossos d’Esquadra han establert una línia de comunicació i de col·laboració directa entre l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per tal de reforçar la capacitat de reacció si Putin llença una campanya d’atacs d’aquest tipus contra els països aliats dels seus enemics. 

Mossos, titulars de la lluita antiterrorista

La reunió també ha posat sobre la taula els punts habituals de l’ordre del dia, que serveix per analitzar el risc d’amenaça terrorista islamista, la situació actual a Catalunya i s’ha valorat també la recent modificació del pla antiterrorista del Ministeri de l’Interior, que converteix els Mossos d’Esquadra en els titulars de la lluita antiterrorista a Catalunya.