Dos estudiants de la Universitat de Harvard, als Estats Units, han creat una pàgina web que connecta milers de refugiats ucraïnesos amb amfitrions de tot el món, oferint-los un lloc per quedar-se en un lloc segur. Fins ara i segons l'ONU, es calcula que més de 3,3 milions de persones podrien haver deixat casa seva a Ucraïna i el seu país, des que va començar la invasió russa a Ucraïna el passat 24 de febrer. 

Va ser aleshores que, Avi Schiffmann, després de trobar-se amb milers de nord-americans d'origen ucraïnès en manifestacions a favor de la llibertat del país i contra la invasió russa a San Diego, va contactar al seu company de classe Marco Burstein i li va comentar la idea que tenia al cap. Així, tots dos van estar durant dies dissenyant, editant i perfeccionant la pàgina web que està dedicada a ajudar i donar suport als refugiats. 

"Necessiten ajuda de manera immediata i a gran escala, havia de trobar la manera que això passés tan aviat com fos possible", detallava Schiffmann, de només 19 anys, a la CNN. D'aquesta manera, Ucrania Take Shelter es va posar en marxa el dia 3 de març. En poc més d'una setmana, més de 4.000 persones havien creat llistes que oferien refugi a persones ucraïneses. 

Com funciona la pàgina web?

La pàgina web és molt fàcil de fer servir i no té complicacions. A més, està disponible en diferents idiomes. Els refugiats posen la ciutat més pròxima on esperen poder arribar i revisen els llistats disponibles, cada un amb una descripció personalitzada de l'allotjament, com per exemple, si s'accepten o no mascotes o per quanta gent hi ha lloc en els diferents pisos i cases.

web captura estudiantes harvard 

Captura de la web que posa en contacte refugiats amb amfitrions / Captura

"Veure tantes persones de països diferents i de tot el món com estan ajudant a tantes persones que necessiten i mereixen seguretat, és realment inspirador", constatava a la mateixa cadena nord-americana. 

Com inscriure's en aquesta plataforma?

A més d'oferir refugi per a les persones que hagin deixat Ucraïna, també un s'hi pot registrar per oferir casa seva o una part de casa seva. Només cal seguir les instruccions que la mateixa web facilita i inscriure-s'hi. Els amfitrions només estan obligats a proporcionar informació mínima, com per exemple, la ciutat, informació de contacte, si s'accepten animals o alguna especificitat més que es vulgui donar. 

web estudiantes harvard captura

Captura de la web que posa en contacte refugiats amb amfitrions / Captura

En el cas dels refugiats que busquin algun allotjament, no se'ls rastreja tampoc la ubicació de manera precisa. En aquest sentit, només cal introduir el nom d'una de les ciutats més pròximes o on es tingui intenció d'anar. La pàgina, a més, està traduïda a diversos idiomes, fins i tot, al castellà. 

 

Imatge principal: un home recull les coses que queden de casa seva després d'una explosió prop de Kíiv / Efe