Ja queda poc per unes de les nits més màgiques de l'any. Com cada estiu, els Perseids, també anomenat les llàgrimes de Sant Llorenç, es converteixen en un dels esdeveniments més esperats i vists de l'any. Centenars de meteors travessen l'atmosfera de la Terra, convertint-se en un espectacle de llums al cel digne d'apreciar. Aquí, t'expliquem alguns fets anecdòtics, com el perquè del seu nom o les dates que es poden observar millor els estels.

Per què es produeix la pluja d'estels?

Aquesta pluja de cometes es pot observar en tot l'hemisferi nord de la Terra durant part de l'estiu, i acostuma a coincidir amb uns cels totalment clars. Aquests meteors ens els envia el cometa 109P/Swift-Tuttle, que descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h).

A causa d'aquesta velocitat i de les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre. A mesura que el cometa s'allunya del Sol, es redueix la intensitat de la pluja de meteors, un procés que s'anirà repetint fins al 2127.

Per què té aquest nom?

S'anomenen Perseids per la seva radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la Cassiopea. Popularment, els Perseids també s'anomenen les llàgrimes de Sant Llorenç, a causa de la seva proximitat amb el dia de la festivitat de Sant Llorenç. Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.

Perseids - Unsplash

Pluja de Sant Llorenç.

Quan es produirà aquest any?

Aquest any es podran veure entre el 16 de juliol i el 24 d’agost. Quan hi ha més activitat és durant la nit de l’11 al 12 d’agost amb uns 200 meteorits l'hora. Els Perseids no és l’única pluja d’estrelles que es produeix durant l’any, sinó que també hi ha les Quadràtiques al gener, les Eta Aquàrides entre abril i maig, les Lírides a l’abril, les Dracònides a l’octubre i les Gemínides al desembre. A més, el 2021 serà un any perfecte per veure les llàgrimes de Sant Llorenç, ja que succeirà pocs dies després que hi hagi una lluna nova, que és la fase lunar que no es veu des de la Terra.

Des d'on es pot veure les llàgrimes?

Els escenaris on hi hagi poca contaminació lumínica són els més adients per a gaudir una de les nits més màgiques de l'any. La contaminació lluminosa acostuma a produir-se en nuclis urbans i per evitar-lo cal anar a ubicacions elevades fosques, on el cel es pugui observar amb claredat.

Per exemple, al Pantà de Santa Fe del Parc Natural del Montseny, que va ser declarat reserva de la biosfera per la UNESCO l'any 1978, o l'Observatori de la serra del Montsec poden ser ubicacions ideals per presenciar els Perseids. 

Aplicacions 

La tecnologia també et pot ajudar a gaudir d'aquest fenomen. El Nacional ha fet un recull d'unes de les millors aplicacions que t'ajudaran a no perdre't cap detall d'aquesta nit. De totes maneres, si volem aprofundir, entre les aplicacions que hem escollit hi ha: Mapa Estelar, Star Walk 2, NASA, Google Skymap. 

 

Imatge principal: Els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç.