El periodista basc Pablo González, detingut a Polònia a principis de la invasió d'Ucraïna, porta el seu empresonament al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). En l'exposició de motius que ha remès a Estrasburg consultat per Público i El Salto, assegura que la situació que viu des de fa gairebé 7 mesos entre reixes, durant els quals ha tingut molt poc contacte amb la seva família, constitueixen "una violació de la Convenció de Drets Humans". Entre altres fets, destaca que no ha pogut sentir la veu dels seus fills menors d'edat des que el van posar en presó preventiva, acusat de ser un espia rus. A més a més, González denuncia que les condicions del seu llarg empresonament preventiu, que inclou l'aïllament gairebé total de la resta dels empresonats en una cel·la en mal estat i la manca de privacitat, tampoc respecten els drets humans.

"Humiliant"

González denuncia davant Estrasburg que les condicions del seu empresonament preventiu a Radón, a uns 40 quilòmetres de Varsòvia, no compleix amb les "garanties de justícia mínimes" per respectar els seus drets humans. D'ençà de la seva detenció a Polònia el 28 de febrer mentre intentava informar de la guerra que acabava d'esclatar a l'altra banda de la frontera, el periodista basc nascut a Moscou assegura que gairebé no s'ha pogut comunicar amb els seus familiars, i que les autoritats del centre penitenciari no han fet més que posar-li traves. No té privacitat, li obren totes les cartes que envia i les tradueixen. També li ha estat difícil rebre assistència mèdica, i quan ho ha aconseguit ha estat present un vigilant de seguretat. A més, l'aïllament no és només de la seva família, a qui té físicament molt lluny, sinó també de la resta de reclusos de la presó. González assegura que el tanquen en una cel·la amb fongs i humitats durant una gran part del dia, i que quan el deixen sortir al pati--només una hora-- i rep menjar, ho ha de fer emmanillat. El periodista també descriu els registres "humiliants" rutinaris que els vigilants li fan fer totalment despullat. 

Drets humans

Les estranyes circumstàncies que envolten el cas, com ara les visites del CNI a familiars de González i el suport del president Pedro Sánchez al controvertit sistema judicial polonès, ha causat estupefacció internacional. Sense anar més lluny, el grup de Detencions Arbitràries de l'ONU, a petició de l'advocat Gonzalo Boye, estudiarà el cas. D'altra banda, òrgans com el Consell d'Europa i Reporters Sense Fronteres han condemnat la detenció. En el cas dels darrers, han enviat una petició a la Fiscalia polonesa on exigeixen la llibertat de González i titllen les raons per empresonar-lo d'"il·legítimes".