Només havien passat tres dies des que Vladímir Putin havia començat la invasió d'Ucraïna quan el periodista basc Pablo González va ser detingut a Polònia, a la frontera, on treballava informant sobre el gran èxode de refugiats ucraïnesos que fugien del terror que s'havia apoderat del seu país. González té la doble nacionalitat, russa i espanyola, i quan la policia el va detenir va ser acusat d'espionatge a les ordres del Kremlin. Des de llavors, com ha anat denunciant reiteradament el seu advocat Gonzalo Boye, el reporter no ha pogut parlar amb la seva família, es troba pràcticament incomunicat i ara ha rebut un altre cop molt dur quan gairebé fa mig any des que va ser empresonat. El tribunal regional de Przemyśl, al sud-est de Polònia ha decidit allargar tres mesos més la seva detenció a presó preventiva. 

Els seus advocats ja han reaccionat a la notícia. Bartosz Rogała, que es troba a Polònia, assegura que la cort va coincidir amb la Fiscalia en la majoria de motius per mantenir detingut el periodista basc. Dies enrere, la Fiscalia havia justificat la seva petició en una "fundada preocupació per un frau de procediment, temor per ocultament o fuga i pel fet que Gonzélez té moltes possibilitats de rebre una pena elevada si és condemnat". Per la seva part, Gonzalo Boye ha escrit una piulada en què denuncia que l'home segueix incomunicat i sense que hagin pogut conèixer les proves que suposadament tenen a Polònia: "Només intenten doblegar la seva voluntat", ha lamentat l'advocat. 

Tuit de Gonzalo Boye
Tuit de Gonzalo Boye

Denuncien que no existeixen proves contra González 

A principis de juny, quan es complien cent dies des del seu empresonament a la frontera entre Polònia i Ucraïna, el seu grup de suport, la plataforma #FreePabloGonzalez, va començar una campanya a les xarxes per denunciar la seva situació: "100 dies sense la seva família. 100 dies sense el seu advocat de confiança (Gonzalo Boye). 100 dies sense poder exercir de periodista", un missatge acompanyat per un vídeo en què es preguntaven "qui li tornarà aquests 100 dies?". 

En el vídeo, la plataforma anava més enllà i denunciava que havia passat 100 dies a la presó sense cap prova en contra, quelcom en el que ara insisteix Boye: "100 dies en els quals ha hagut de celebrar en solitud el seu quarantè aniversari, en els que només ha rebut tres cartes d'amics (cap de la seva família), en els quals no ha escoltat els seus fills, en els quals només ha rebut tres visites del cònsol espanyol", exposava el seu grup de suport. 

Intervenció de l'ONU

A finals de juliol, es va anunciar que el cas de González seria tractat pel Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU, després que la seva dona, Ohaina Goiriena, sol·licités a aquesta entitat que n'estudiï la detenció, intervingui en el cas i demani explicacions a Polònia. Des de llavors, però, no hi ha hagut cap novetat sobre el tema ni cap avenç per millorar la situació de González, sinó que a més s'ha confirmat que estarà detingut tres mesos més, és a dir, com a mínim finals de novembre. 

Boye va ser l'encarregat de redactar aquesta sol·licitud, en què argumentava que el periodista no només té doble nacionalitat, sinó també dues inanitats a Rússia i Espanya, totes dues "legals, conegudes i que responen a una realitat familiar i jurídica legalment permesa pels ordenaments dels dos països”. A més, denunciava que la detenció va ser arbitraria, ja que la manera com se’l va privar de llibertat s'ajusta a quatre de les categories establertes per les Nacions Unides per decretar-la com a tal.