Pedro Sánchez no qüestiona la justícia polonesa si Europa confia en l'espanyola. Això és el que ha deixat entendre aquest dimecres el president del govern espanyol quan li han preguntat sobre el periodista basc Pablo González, que fa cinc mesos dies es troba empresonat a Polònia, sense poder parlar amb la seva família, sota la sospita de ser un espia rus. En una cimera bilateral que s'ha celebrat a Varsòvia, Sánchez ha explicat que l'Estat està al corrent de la seva situació i que el cònsol espanyol "l'ha trobat bé" quan l'ha visitat, però que el procés jurídic "està en mans dels tribunals polonesos". En aquest punt s'ha esplaiat una mica més, afegint que "el govern d'Espanya, lògicament, el que fa és respectar l'estat de dret de Polònia [...] de la mateixa manera que sempre demanem respectar la justícia espanyola". Tot plegat arriba el mateix dia en què la dona de González, Ohiana Goiriena, ha demanat al president que "intercedeixi" i aturi la situació d'indefensió que assegura que està patint el seu marit, tenint en compte els diversos processos de la UE oberts contra el país, precisament per contradir fonaments de l'estat de dret com la independència judicial i el judici just.

Sánchez respecta la justícia polonesa

En les declaracions a la premsa, Sánchez ha assegurat que "l'espanyol Pablo González rep assistència consular, com qualsevol altre ciutadà espanyol en aquesta situació". Encara que no ha esmentat la manca de contacte amb la seva família, també ha afegit que el cònsol espanyol ha visitat González diverses vegades a la presó i "l'ha trobat bé". En un vídeo publicat a les xarxes socials, la dona del periodista ha demanat a Sánchez que "intercedeixi" per González davant el president de Polònia perquè "pugui tenir una defensa i un judici justos, i, sobretot, que es respectin els seus drets". Més concretament, ha sol·licitat que "se'n recordi de Pablo, un ciutadà espanyol detingut en un país de la Unió Europea, al qual se li està negant el dret a parlar amb la seva família, que només ha tingut quatre visites del cònsol i no està tenint la possibilitat que el seu advocat de confiança conegui les causes de les quals se l'acusa".

150 sense contactar amb la família

En el missatge, Goiriena recorda que González compleix avui "150 dies detingut a Polònia", cinc mesos en què només ha rebut "dues cartes" del seu marit. "Compte que està bé, que se li fan els dies molt llargs i que continuem fent-li costat", relata. Si bé ha agraït sentir "l'escalf i afecte" dels amics del seu marit, també ha lamentat patir "l'abandonament de les institucions nacionals i europees". Per això, ha demanat al president Sánchez que intercedeixi per Pablo, "perquè la seva família pugui parlar amb ell de primera mà i saber que està bé; que els seus fills escoltin el seu pare". Pablo González, nascut a Rússia i resident de Biscaia fou detingut a Polònia a pocs quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, acusat de ser un agent de la Direcció d'Intel·ligència de les Forces Armades russes, quan treballava com a "freelance" informant sobre l'arribada de refugiats que fugen de la guerra. Associacions de periodistes espanyoles i d'àmbit internacional han demanat explicacions a Polònia per la detenció de González i han reclamat respecte al dret a la informació en la cobertura de la invasió de Rússia a Ucraïna.