Gonzalo Boye ha tornat a valorar aquest dijous el dictamen de l'ONU, que ha considerat que l'Estat havia violat els drets polítics d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull quan van ser suspesos com a diputats del Parlament abans de ser condemnats. En aquest cas, però, l'ha revisat amb la mirada posada en el cas de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. Boye és l'advocat de la presidenta de Junts i ha recordat a través d'un fil a Twitter que l'Organització de les Nacions Unides ha dictaminat que "una aplicació del dret intern que resulti automàticament en la suspensió de funcions d'oficials electes, (...), amb anterioritat a l'existència d'una condemna..., implica una violació dels drets recollits en l'article 25 del Pacte". 

En aquest sentit, Boye ha insistit que "no existeix distinció entre si l'esmentada privació prové d'un organisme judicial o polític perquè el més rellevant és que es produeixi amb caràcter previ a l'existència de la sentència de condemna". Així, per a l'advocat, qualsevol altra interpretació del document fet públic ahir pel Comitè de Drets Humans de l'ONU és "un acte de trilerisme". En el context actual, aquest dijous la mesa del Parlament debat la reconsideració de la suspensió de Laura Borràs, presentada per Junts. 

Piulades de Gonzalo Boye
Piulades de Gonzalo Boye

Cap diferència entre Llarena i l'aplicació de l'article 25.4

Així, l'advocat ha defensat la importància de la coherència, després de conèixer la decisió de l'ONU, que encara és més rellevant en l'àmbit del dret, "ja que ningú pot anar en contra dels seus propis actes, és a dir, demanar amb una mà el que nega amb l'altra". Per això, segons ha tuitat, "tan greu és el que va fer Llarena amb l'aplicació de l'article 384 bis. de la Llei de l'enjudiciament criminal, com el que s'està fent amb l'aplicació de l'article 25.4 del Reglament del Parlament de Catalunya". Boye defensa que no existeix cap diferència entre les dues coses, ja que "la vulneració del Pacte sorgeix de la privació dels drets, no del presumpte delicte".  

Reunió de la mesa per la reconsideració 

Tot i que avui ha estat Boye, com a advocat de Borràs, qui ha sortit a defensar-la aprofitant la decisió de l'ONU, ahir alguns dels membres de Junts ja van voler invocar aquest document per revertir la suspensió. Per exemple, el diputat Francesc de Dalmases defensava via Twitter que "el que ha dictaminat el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides és pur sentit comú", que "no es pot vulnerar la inviolabilitat parlamentària sense sentència prèvia". En la mateixa línia, la diputada i secretària de la mesa del Parlament, Aurora Madaula, es va referir a la reunió de la mesa d'aquest dijous, "on l'únic punt serà la reconsideració presentada davant la suspensió de Laura Borràs", i que "tenint en compte els arguments previs, i ara amb aquesta sentència, ERC i la CUP tenen l'oportunitat de revertir la injustícia. No hi ha excuses".