Que la revetlla de Sant Joan se celebra la nit del 23 al 24 de juny ja se sap. També que és la nit més curta de l'any. Mentre uns encenien les fogueres en honor al déu Sol, altres van començar a encendre per celebrar el naixement de Joan Baptista, un dels profetes més importants de la religió cristiana. No és una casualitat. Moltes festivitats cristianes aprofiten les tradicions paganes que ja hi havia.

Per què el foc és tan important?

El foc està present en moltes celebracions. Els rituals amb foc venen de lluny perquè es concebia aquest element com a regenerador. Segons sembla, molts pobles encenien una foguera just el dia més llarg de l'any per donar més força al sol, que portava el bon temps i feia que les diferents plantacions i cultius seguissin el seu ritme. 

En països com Polònia, Rússia, Bielorússia, Ucraïna o Romania també se celebra aquesta tradició del dia 24 de juny; ara bé, segons el calendari ortodox, coincideix amb el dia 7 de juliol i sota el nom de la nit d'Ivan Kupala.

Per què mengem coca?

La coca de Sant Joan deriva del tortell rodó amb ous que es menjava antigament. I era rodó precisament perquè era un homenatge al sol. Per aquest motiu, en un inici les coques de Sant Joan eren també rodones perquè simbolitzaven que ens el menjàvem.

La fruita es va començar a introduir amb l'aparició de les primeres pastisseries al segle XIX. Però no va ser fins l'època entre el 1860 i el 1900 que es va convertir en element indispensable de la revetlla, segons revela el portal de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona.​