Elon Musk, el multimilionari sud-africà i la persona més rica del món, segons Forbes, comprava Twitter aquest dilluns per 44.000 milions de dòlars, després d'una dura negociació amb la junta d'accionistes de la xarxa social i convertint-se així en propietari únic d'una de les empreses més rendibles de l'actualitat. Aquest és tan sols l'últim i polèmic pas de la seva estratègia de negoci, que ja ha amassat una fortuna de 268.200 milions de dòlars, i forma part de tot un pla d'acció. Els seus negocis també donen lloc a preguntes com: de què és propietari Elon Musk? Repassem els seus comptes.

SpaceX, els coets d'Elon Musk que costen 74.000 milions

Musk, de 50 anys i nascut a Sud-àfrica, viu en els Estats Units des de jove, quan va ser transferit com a estudiant a la Universitat de Pennsilvània i va començar la seva aventura empresarial. És cofundador d'empreses multimilionàries com a Tesla, PayPal, SpaceX, Hyperloop, SolarCity, The Boring Company, Neuralink i OpenAI, i moltes d'elles estan pràcticament sota el seu control.

De fet, des de 2002 és director executiu de SpaceX, l'empresa aeroespacial que ha col·locat el multimilionari en el centre de la polèmica en més d'una ocasió i de la qual a més posseeix el 48% de les accions i el 78% del poder de vot sobre la companyia, segons Forbes, d'un total de 74.000 milions de dòlars, xifra en la qual es valora SpaceX.

Tesla Motors, la gallina dels ous d'or, i Twitter

Tanmateix, la seva gallina dels ous d'or -abans de l'adquisició de Twitter- és Tesla Motors, la companyia que ha desenvolupat els cotxes elèctrics més capdavanters, que ara compta amb ingressos que superen els 53.000 milions de dòlars. Elon Musk té un 22% de la companyia i és president i director executiu de la mateixa des de la seva fundació el 2003, en la qual va participar juntament amb J.B. Straubel, Martin Eberhard, Marc Tarpenning, i Ian Wright.

En conseqüència, Musk és també president de SolarCity, empresa subsidiària de Tesla, que subministra energia solar a habitatges, empreses i institucions, i de la qual posseeix un 22,2% després de comprar-la a través de Tesla per 2.600 milions de dòlars. A més, el multimilionari forma part de l'organització OpenAI, sense ànim de lucre, que es dedica a investigar sobre intel·ligència artificial per al benefici general de la humanitat, segons declaren els seus fundadors, entre qui es troba el mateix Musk, que també és codirector al costat de Sam Altman.

Cases i propietats als Estats Units: venda de "béns mundans"

Un altre dels seus grans patrimonis era al món immobiliari, encara que últimament s'ha desfet de la majoria de les seves cases. Encara que fa anys posseïa 100 milions de dòlars en béns immobiliaris només a Califòrnia, ara és propietari tan sols d'una vil·la de 1.500 metres quadrats que va comprar el 2017 per més de 23.000 milions de dòlars. En el mateix estat, comptava amb sis cases al luxós barri de Bel-Air, a Los Angeles, entre les quals es trobava una casa de 1.900 metres quadrats que va comprar el 2012 per 17 milions de dòlars; i una altra de 650 metres quadrats que li va costar 24 milions de dòlars el 2016.

El 2020 va sorprendre el món amb l'anunci que vendria totes les seves propietats "mundanes", començant per les cases de Los Angeles, que va complir, venent fins i tot quatre d'elles alhora a un sol comprador a finals del mateix any en què va anunciar les vendes.

La gran fita: compra Twitter per 44.000 milions de dòlars

En últim lloc, la seva gran fita: aconseguir la totalitat de la propietat de Twitter després d'anunciar a començaments d'abril que havia adquirit una participació de capital social de l'empresa d'un 9,2%, que suposava 73 milions d'accions. L'acord amb els accionistes de la plataforma arribava aquest dilluns i el preu final de cada acció que ha comprat va quedar en 54,20 dòlars, ascendint al preu final de 44.000 milions de dòlars. Els directius de la xarxa social van necessitar una reunió d'emergència per pactar la transacció amb el CEO de Tesla, que anunciava, paradoxalment, la compra a Twitter.