El volcà que va sorgir diumenge a La Palma compta des d'aquesta nit amb una nova boca eruptiva als voltants del poble de Tacande, a El Paso, fet que ha obligat a ampliar les evacuacions, informa el 112.

Segons la informació que ha rebut el comitè director del Pla Especial de Protecció davant de Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), la nova boca del volcà s'ha obert a uns 900 metres de la principal, per la qual cosa s'ha demanat a la població que s'allunyi també d'aquest lloc.

Fins ahir a la tarda, eren més de 5.500 els veïns evacuats dels seus habitatges per la seva proximitat a la zona d'erupció o perquè les seves propietats estaven en el camí que previsiblement seguirà la lava.

Aquesta erupció, la vuitena que viu La Palma en temps històrics, des del segle XV, brolla per dues fissures alineades de nord a sud i separades entre si uns 200 metres, amb diversos punts d'emissió, segons ha detallat el comitè científic que segueix l'emergència.

Tacande és una població amb 704 habitants. El 112 no ha pogut precisar quants d'ells seran desallotjats de casa seva, però insisteix que l'evacuació segueix criteris de precaució.

La UE ofereix ajuda

La Unió Europea (UE) va activar aquest dilluns el seu sistema de satèl·lits Copèrnic per seguir l'erupció volcànica a l'illa canària de La Palma, i la Comissió Europea ja està en contacte amb les autoritats espanyoles per oferir suport addicional, va indicar la presidenta de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

"Estem amb totes les persones a les Illes Canàries davant de l'erupció del volcà a La Palma (...) Estem en contacte amb les autoritats espanyoles per proveir suport addicional si és necessari", va dir a Twitter Von der Leyen, que es troba a Nova York per assistir a l'assemblea general de l'ONU.

Von der Leyen es va comprometre que la UE ajudi La Palma per pal·liar els efectes de l'erupció volcànica que va començar ahir, mitjançant l'activació del mecanisme de protecció civil europeu i també amb ajuts "a mitjà i llarg termini" per col·laborar en la reconstrucció de les zones fetes malbé.

Aquest últim anunci el va fer la política alemanya en una intervenció per videoconferència durant la reunió dels dirigents del grup del Partit Popular Europeu (PPE) al Parlament Europeu que s'està celebrant aquests dies a Roma, segons un vídeo divulgat per la delegació espanyola.

La Unió Europea ha activat a petició de Protecció Civil el servei de mapatge ràpid dels seus sistemes de satèl·lits Copèrnic i utilitzarà en concret el satèl·lit Sentinel 2 per tenir controlada la zona, va informar a més la Comissió.

 

Foto principal: La nova boca del volcà / EFE