Amb l'inici de les vacunes contra el coronavirus, moltes persones ja somnien amb el dia que podran tornar a viatjar, comprar de manera 'normal' o tornar al cinema sense restriccions. Per fer totes aquestes coses, si més no, viatjar, és possible que es demani un passaport de vacunes. De fet, diverses empreses i grups de tecnologia ja han començat a desenvolupar aplicacions o sistemes per als telèfons perquè les persones puguin dipositari el seu historial de vacunes i també les proves. D'aquesta manera, la intenció és crear unes credencials digitals que podrien haver-se d'ensenyar per entrar en sales de concerts, estadis i països. 

The Common Trust Network, una iniciativa amb base a Ginebra, s'ha associat amb diverses aerolínies com Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines i Virgin Atlantic i també amb diferents sistemes de salut dels EUA i el govern d'Aruba, segons recull la CNN. 

Les similituds amb un certificat digital

L'aplicació CommonPass creada pel grup, permet als usuaris carregar les dades mèdiques, com per exemple el resultat d'una prova covid, o bé la vacuna per part d'un hospital o professional mèdic, generant un certificat de Salut o un codi QR que es pot mostrar a les autoritats sense que hi aparegui informació confidencial. Per viatjar, recull la cadena nord-americana, l'aplicació enumera els requisits de la targeta de salut en els punts de sortida i arribada segons el seu itinerari. 

"Pots fer-te la prova cada vegada que travessis la frontera. No pots ser vacunat cada vegada que travesses una frontera", explicava a la CNN Business Thomas Crampton, director de màrqueting i comunicacions de The Commons Project. D'aquesta manera posava també de manifest la necessitat d'un conjunt de credencials simples i fàcilment transferibles o fins i tot una targeta de vacunació com a prova. 

L'empresa IBM també ha desenvolupat la seva pròpia aplicació, la Digital Health Pass, que permet a les empreses personalitzar els indicadors que necessitaran per entrar als diferents departaments, incloent les proves, controls de temperatura i registres de vacunació. 

L'accés a la tecnologia 

Malgrat tot, tal com assenyala la mateixa CNN un dels problemes de fer servir aquests passaports digitals és que no tothom té accés a telèfons intel·ligents. Precisament per aquest motiu, algunes companyies estarien desenvolupant una targeta intel·ligent que es trobaria a mig pas entre els certificats en papers més tradicionals i una versió en línia més fàcil d'emmagatzemar i reproduir.