Els dies festius no han donat treva tampoc al Regne Unit. El país ha registrat les últimes 24 hores 54.990 nous contagis i 454 morts. El coronavirus ha deixat, de moment, més de 2,65 milions d'infectats i una xifra total de 75.024 víctimes mortals. Davant d'aquesta situació, el govern busca a la desesperada una possible solució per inocular el màxim nombre de gent possible davant del risc que aquesta nova variant més contagiosa, s'escampi com la pólvora. Una de les respostes amb les quals treballen els assessors britànics és donar-los a tots, més de 20 milions de persones, una sola dosi de la vacuna Oxford i AstraZeneca perquè tinguin un mínim de protecció i es posposi la segona dosi a tres mesos després, quan es creu que ja hi haurà moltes dosis de vacuna disponible, segons recull The Guardian.

Ara per ara, el Regne Unit treballa amb dues vacunes. El dia 2 de desembre es va autoritzar l'ús d'emergència de la desenvolupada per Pfizer i BioNTech i el dia 30, la vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford i AstraZeneca. L'aprovació d'aquesta última ha estat rebuda amb un fort entusiasme perquè és més econòmica i fàcil de transportar, ja que no necessita una temperatura tan baixa com la de Pfizer. 

Es poden barrejar vacunes?

Però les presses no són bones. Just l'endemà de l'aprovació d'aquesta vacuna, el govern britànic va publicar una actualització del manual sobre l'estratègia de vacunació al Regne Unit sobre la possibilitat de barrejar les vacunes. I no van tardar a sorgir reaccions. No es recomana barrejar les vacunes contra el coronavirus, explicava la cap d'immunització de Salut Pública, la doctora Mary Ramsay. L'actualització deia que intercanviar les vacunes contra la covid era una opció "raonable". "No recomanem barrejar les vacunes contra el coronavirus, si la primera dosi va ser de Pfizer, no ha de rebre la vacuna d'Oxford per a la segona dosi i viceversa", detallava Ramsay a través d'un comunicat. 

"Pot haver-hi ocasions extremadament rares en què la mateixa vacuna no estigui disponible o que no se sàpiga quina vacuna va rebre el pacient. S'ha de fer tot el possible per donar-los la mateixa vacuna, però quan això no sigui possible, és millor donar una segona dosi d'una altra vacuna que no administrar-la", va detallar i recull la CNN.

La guia exposa que si la mateixa vacuna no està disponible o es desconeix el primer producte rebut, "és raonable oferir una dosi del producte disponible localment per completar el programa". De fet, la mateixa guia recomana i recorda que les dues vacunes s'administrin en dues dosis de diferència. El marge és de 21 dies per a la de Pfizer i 28 dies per a la d'AstraZeneca.

Què diuen altres països?

La guia, però, posa de manifest les contradiccions sobre el fet de barrejar vacunes. Sense anar més lluny, als Estats Units, els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) han assenyalat que les vacunes contra la Covid "no són intercanviables entre si amb altres productes de la vacuna" i que "la seguretat i eficàcia d'una sèrie de productes barrejats no s'han avaluat. Ambdues dosis de la sèrie han de completar-se amb el mateix producte", recull la CNN.

 

 

Imatge principal: un flascó de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Pfizer i BioNTech / Efe