Les relacions poden ser volàtils (o llargues) i poden sorgir de múltiples maneres. Poden tenir etiquetes o no tenir-ne. Ara bé, si una cosa tenen clara la majoria d'experts és que la teva parella hauria de ser també un bon suport i formar una relació d'amistat sòlida. Una cosa que sembla fàcil en aparença, no ho és tant si un es posa a desgranar relacions. Aleshores, què? Què ve primer, una amistat, una confiança, una evolució o bé una nit de bogeria? Les pel·lícules podrien haver-nos venut una imatge equivocada de com una rebolcada pot donar lloc a una relació consolidada i de llarga durada (o no). El cas és que la majoria de parelles declaren haver estat amigues abans de començar a sortir. 

Prop de dos terços dels 1.900 estudiants universitaris i adults que han participat en un estudi han declarat que primer van ser amics i després alguna cosa més. L'estudi l'han dut a terme investigadors de la Universitat de Victòria, al Canadà, i se'n fa ressò el diari The Independent

Què va primer, l'amistat o l'amor?

La majoria dels participants a l'estudi (68%) han informat que les seves relacions actuals o les més recents eren primeres amistats, independentment del gènere, l'edat, els nivells d'educació o els grups ètnics. 

Els joves de vint anys i les persones LGTBIQ+ tenien índex més elevat d'iniciació de la primera relació com a amics primer i com a aments després amb un 85% dels enquestats.

Començar com a amics era l'opció preferida més popular amb gairebé la meitat dels participants (47%) que van dir que aquesta era la millor manera de començar una nova relació sentimental, en comparació amb altres de presentades com era conèixer-se en una festa o bé a través d'aplicacions per lligar o per internet. 

 

amigos pareja - remi walle unsplashFoto: Remi Walle - Unsplash

Vint-i-dos mesos d'amistat

Una altra dada que, si més no, crida l'atenció és que la majoria de parelles va començar amb una amistat que va durar, de mitjana, uns 22 mesos. Posteriorment, es va passar a un altre estadi, el dels amants. 

"Podríem pensar que dos desconeguts es poden sentir atrets i comencen una relació, però simplement no és així com comencen la majora de relacions", destacava el professor de psicologia i autor principal de l'estudi, Danu Anthony Stinson, i recull el The Independent. 

L'estudi s'ha publicat a la revista Social Psychological and Personality Science.

"Estudis afirmen que la iniciació d'amics és un mètode freqüent i preferit d'iniciació de relacions romàntiques que ha estat passat per alt per la ciència de les relacions", es pot llegir al sumari de l'article.

 

 

Imatge principal: un noi i una noia s'abracen / Unsplash