Als 75 anys, l'ultraconservador bisbe d'Alcalá, Juan Antonio Reig Pla, havia presentat la seva renúncia al·legant motius d'edat, com estableix el Codi de Dret Canònic. En comptes de mantenir-lo en una primera fila com succeeix a vegades amb alguns bisbes, el papa Francesc ha acceptat la seva renúncia i ha anunciat la seva substitució i jubilació aquest mateix dimecres. El lloc de Reig Pla l'ocuparà el fins ara bisbe auxiliar de Madrid, Jesús Vidal, segons ha informat la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).

Vidal ha estat nomenat nou administrador apostòlic i la seva designació ha estat llegida com un gir cap a posicions menys reaccionaries. El nou administrador apostòlic prové d'un sector més progressista de l'Església catòlica i, per tant, el seu nomenament és un cop dur pel sector que s'emmirallava en Reig Pla, qui sempre s'ha identificat per les seves postures ultraconservadores. Es tracta d'un canvi, doncs, que apropa l'Església espanyola més cap a les postures de Francesc I. 

Les polèmiques al voltant de Reig Pla

Consells a dones "per ser verges per segona vegada" o discursos obertament homòfobs, són alguns dels aspectes que han marcat el perfil de Reig Pla, qui té una llarga carrega a les seves esquenes malgrat que les repetides denuncies pels seus posicionaments LGTB-fòbics. Va néixer el 7 de juliol de 1947 a Cocentaina (Alacant), diòcesi de València. Va cursar estudis eclesiàstics al seminari major de València, on va obtenir el batxillerat en Teologia el 1970. És llicenciat en Sagrada Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca (1973) i doctor en Teologia Moral per la Pontifícia Universitat Lateranense de Roma (1978). Va ser ordenat sacerdot a València el 8 de juliol de 1971. L'any 1996 va ser nomenat bisbe de Segorbe-Castelló i va arribar a ser bisbe d'Alcalà d'Henares l'any 2005. A més, es va passar 15 anys al capdavant de la Subcomissió Episcopal per a la Família i Defensa de la Vida de la Conferència Episcopal Espanyola.

Des de la seva posició destacada en el si de l'Església espanyola ha presidit misses per Franco o Blas Piñar, a vegades amb la presència de banderes franquistes. També va rebre un premi de l'organització ultra i LGTB-fòbica Hazte Oír l'any 2012, ja que afirmaven que Reig Pla feia una "defensa de la dignitat humana". Algunes de les seves misses han estat retransmeses per la televisió pública i han despertat una gran indignació per les seves paraules. Per exemple, en una missa de Divendres Sant va afirmar que els homosexuals "troben l'infern".