El Departament d'Agricultura ha presentat l'operatiu de les primeres eleccions agràries de Catalunya que es faran exclusivament pel sistema de votació electrònica i que tindran lloc el 25 i 26 de març. El vot electrònic es podrà fer de manera remota o presencial en algun dels 209 punts d'assistència habilitats.

Les eleccions determinaran la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l'Administració els pròxims cinc anys. Estan cridats a participar-hi 20.609 professionals, entre persones físiques i jurídiques, i hi concorren les candidatures d'Unió de Pagesos, JARC, Asaja i UPA. La consellera Teresa Jordà ha destacat la seguretat del vot electrònic i ha dit que pretén afavorir la participació.

El 25 i 26 de març se celebraran les eleccions per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries a Catalunya durant un període de cinc anys. Les eleccions agràries 2021 seran les primeres que es faran amb votació electrònica mitjançant un sistema consensuat entre Agricultura i les organitzacions professionals agràries que tenen representació a la Taula Agrària.

Durant la presentació de l'operatiu, la consellera d'Agricultura en funcions, Teresa Jordà, ha posat en relleu la "complexitat" que suposa posar un marxa unes eleccions en què només es podrà votar electrònicament i ha ressaltat que el sistema amb què ha treballat el Departament per fer-ho possible assegura "totes les garanties democràtiques i per evitar qualsevol intent de frau".

La votació començarà el dijous 25 a les 9 hores i seguirà ininterrompudament fins a les 24 hores per mitjans electrònics de manera remota. Alhora, Agricultura ha habilitat 209 punts d'assistència al vot electrònic, distribuïts arreu del país, que estaran oberts de les 9 fins les 18 hores per a aquells electors que optin per exercir el vot electrònic en algun d'aquests punts d'acompanyament. El 26 de març serà el segon i darrer dia de votació i només es podrà fer per mitjans electrònics presencialment en 69 punts d'assistència, de 9 a 18 hores.

Seguretat davant de la Covid

Els punts d'assistència a la votació electrònica s'han distribuït arreu de Catalunya segons el nombre d'electors de cada comarca. Aquests espais estan emplaçats en seus del Departament d’Agricultura, en ajuntaments i en Punts TIC. Jordà ha explicat que aquests punts per a la votació electrònica presencial s'han establert aplicant un criteri de distància entre el domicili de l'elector i el punt d'acompanyament a la votació de manera que la durada del desplaçament necessari no requereixi més de 20 minuts.

A més, en aquests punts s'aplicaran les mesures i els protocols Covid-19 necessaris, i estaran assistits per una persona habilitada com a representant del Departament. En aquest sentit, s'ha elaborat un protocol de seguretat específic per a les eleccions que està pendent de l'aprovació del Procicat.

La demarcació de Barcelona comptarà amb 13 punts d'assistència per votar electrònicament; la Catalunya Central, amb 30; la vegueria de Lleida en tindrà 58; 30 punts més s'ubicaran a les comarques de Girona; la demarcació de Tarragona comptarà amb 22 punts d'assistència; les Terres de l'Ebre, amb 23; 12, la vegueria del Penedès, i l'Alt Pirineu i l'Aran tindrà 21 punts.

Qui es presenta?

En les eleccions agràries 2021, es presenten quatre candidatures. Es tracta d'Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asociación Agraria-Jóvenes Agricultores (Asaja) i Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA).

Les eleccions agràries determinen la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l'Administració, com ara la Taula Agrària, les Taules Sectorials (de la fruita, de la flor i planta Ornamental o de l'oli), el Consell Català de l'Alimentació, el Consell de Caça de Catalunya i les Juntes Consultives de les Reserves Nacionals de Caça, entre d'altres, per als pròxims cinc anys. La representativitat s'establirà a partir del percentatge de vots obtinguts per cada candidatura. El percentatge necessari per adquirir la condició d'organització professional representativa és del 15% dels vots vàlids emesos en les eleccions.

En les Eleccions Agràries celebrades el 2016 es van constituir 565 meses electorals en 555 municipis i la participació va ser del 53,9% sobre un cens de 26.001 electors. Es van presentar tres candidatures i Unió de Pagesos va obtenir el 56,8% dels vots; JARC, el 27,5%, i Asaja, el 12,8%, amb la qual cosa aquesta entitat no va obtenir representació.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat