El director i fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha titllat d'"amenaça" l'autorització que han rebut aquest dimecres per salpar del port de Barcelona i per portar ajuda humanitària i ha assegurat que, malgrat la restricció, "protegiran vides" si cal. Després d'estar bloquejat més de cent dies, el vaixell Open Arms ha rebut el permís per salpar i portar ajut humanitària a les illes gregues de Samos i Lesbos, però no per participar en tasques de rescat d'immigrants al Mediterrani central.

"Més que una autorització, és una amenaça de multes estratosfèriques de 300.000 a 900.000 euros en cas de desobeir les indicacions", ha lamentat Camps, qui ha titllat el permís al vaixell, d'"incongruent i tècnicament incomprensible".

A més, ha assegurat que, si cal, rescataran vides. "Si, per desgràcia, som testimonis d'una situació on hi hagi vides en perill, evidentment que protegirem vides i el que imperarà és el sentit comú i el dret internacional per damunt de qualsevol argument administratiu per molt car que sigui", ha afirmat.

"L'autorització ens exigeix una infinitat d'explicacions com detallar on anem, com hi anem, a quina velocitat, per quina ruta o si pararem pel camí", cosa que és "inusual i gens operativa", ha denunciat.

Desavinences amb els representats polítics

Camps ha criticat també que l'autorització tingui una clara "intenció política" ja que, segons el seu parer, mantenir el vaixell parat al port de Barcelona "resta vots".

Ha dit haver escoltat les explicacions sobre "per què el vaixell està retingut" de la número u del PSC per Barcelona per al 28-A, Meritxell Batet, i del primer secretari del partit, Miquel Iceta, i no haver entès "encara els motius que argumenten".

"És molt difícil -ha afegit- explicar tècnicament com para un vaixell de salvament quan hi ha 400 morts sota la teva consciència, però la gent no és tonta".

Camps també ha asseverat que no li "perdonaran" al Govern espanyol "la part de responsabilitat per haver bloquejat el vaixell de salvament quan és coneixedor de la situació del corredor més mortífer del planeta com és el Mediterrani central", i ha dit que "negociaran" amb qui "toqui" després de les eleccions generals.

El vaixell està bloquejat des de principis de gener al Port de Barcelona, després que el ministeri de Foment li denegués el permís per salpar al·legant raons de seguretat, ja que no havia pogut desembarcar els immigrants que rescatava del Mediterrani als ports més pròxims, com marquen els convenis internacionals, a causa de la negativa d'aquests països a acollir-los.