La litúrgia del funeral del papa emèrit Benet XVI que s'ha celebrat aquest dijous al Vaticà ha comptat amb l'acompanyament de la música d'orgue, les tecles del qual les ha fet sonar un català, en Josep Solé Coll. Durant la celebració de la missa del papa emèrit, Solé ha tocat el Rèquiem de Giovanni Pierluigi da Palestrina, i dues composicions de Johann Sebastian Bach: la fantasia en Do menor BWV 562 i la cançó Vine, dolça mort. Segons ha informat aquest dijous el portal d'informació religiosa Catalunya Religió, l'última peça l'ha triat expressament l'organista, tenint en compte l'admiració de Joseph Ratzinger pel gran compositor barroc alemany. La composició ha sonat mentre el fèretre del papa emèrit ha estat traslladat cap a les grutes vaticanes per rebre sepultura. 

Organista titular de la basílica de Sant Pere

Josep Solé va néixer a Sabadell fa 48 anys, està casat i té dos fills, que també han participat en la cerimònia com a integrants del cor. Format en orgue i improvisació organística al Pontifici Institut de Música Sacra de Roma, és l'organista titular de la basílica de Sant Pere del Vaticà des de l'any 2018. El 29 de setembre de 2004, quan tenia 30 anys, va aconseguir la seva plaça com a organista al Vaticà, concretament a les basíliques de Santa Maria La Major i Sant Llorenç extramurs. Solé és un apassionat de Wagner, Puccini i Verdi. 

Solé s'ha enfrontat aquest divendres a un dels reptes més importants de la seva carrera participant en l'últim adeu a qui va ser Summe Pontífex. "És una gran responsabilitat i sento un fort pes sobre les meves espatlles", va confessar al mitjà religiós Vida nova. La plaça al Vaticà li va arribar a conseqüència del seu talent i anys de treball, finalment va ser seleccionat com a substitut de l'organista titular de Sant Pere durant una baixa, però aquesta es va anar allargant. Una vegada en el lloc, no li va fer falta fer cap oposició o curs per quedar-se amb aquesta plaça única. 

Funeral de Benet XVI

El papa emèrit Benet XVI, de qui el papa Francesc ha destacat la seva "saviesa" durant l'homilia de la missa funeral, ha estat acomiadat aquest dijous en una sòbria cerimònia a la plaça de Sant Pere del Vaticà davant unes 50.000 persones, abans de ser enterrat en la tomba que va pertànyer al seu admirat Joan Pau II. Les exèquies del papa alemany, en un fet inèdit on el pontífex argentí ha presidit el funeral del seu predecessor, i concelebrades per 130 cardenals, 400 bisbes i 4.000 sacerdots, han estat molt similars als dels anteriors pontífexs, encara que amb algunes diferències pel fet que Benet XVI no era el papa "regnant". El papa Francesc ha destacat la "saviesa, delicadesa i lliurament" que Benet XVI "va saber escampar al llarg dels anys" en la seva homilia, que va llegir assegut a causa dels seus problemes de genoll i que va començar amb les últimes paraules que el Senyor va pronunciar a la creu segons l'Evangeli: "Pare, a les teves mans encomano el meu esperit".

Prop de 50.000 persones s'han acostat fins a la plaça de Sant Pere per donar l'últim comiat a Benet XVI, una xifra molt per sota de les primeres estimacions, segons les dades facilitades per la gendarmeria vaticana, perquè la prefectura de la policia de la capital italiana havia arribat a preveure el doble d'assistents, després de prop de 200.000 visitessin la basílica en els tres dies de capella ardent. Alguns fidels han mostrat en una gran pancarta el missatge "Santo Subito" (Sant ja), la petició que també va ressonar amb força durant el funeral de Joan Pau II, tot i que no s'han viscut les aglomeracions del funeral del papa polonès el 2005, al qual van assistir prop de 200.000 fidels.