Aquest dijous, el Vaticà s'ha acomiadat definitivament del papa emèrit Benet XVI en un funeral que ha durat gairebé una hora i mitja. A coll dels dotze anomenats "sediaris vaticans", el fèretre amb les restes mortals de Benet XVI ha arribat a l'atri de la plaça de Sant Pere des de l'interior de la basílica, on havia estat instal·lada la capella ardent, al voltant de les 9:00 hores. La processó ha començat enmig del toc de campanes a mort. Quan ha arribat al sagrari de la plaça, el taüt s'ha situat davant de l'altar, a terra, sobre una catifa. Sobre el fèretre, el secretari personal de Benet XVI, monsenyor Georg Ganswein, hi ha col·locat un llibre dels Evangelis obert.

L'arquebisbe Georg Gaenswein al costat del taüt durant el funeral del Papa emèrit / EFEBenet XVI.
L'arquebisbe Georg Gaenswein al costat del taüt durant el funeral del papa emèrit Benet XVI / EFE

Homilia del papa Francesc

El papa Francesc ha arribat minuts abans de la processó en cadira de rodes, conseqüència dels problemes de salut que pateix, i s'ha assegut en una butaca col·locada especialment per a ell a l'altar. El pontífex argentí ha presidit, en el que és gairebé una circumstància inèdita en la història de l'Església catòlica, el funeral del seu predecessor, mort el passat 31 de desembre als 95 anys, després de gairebé 10 des que va renunciar al pontificat, i que ha oficiat el degà del col·legi cardenalici, l'italià Giovani Battista Re, i han concelebrat 130 cardenals, 400 bisbes i 4.000 sacerdots. L'homilia de Francesc, obligat a llegir-la assegut a causa del problema de genoll que té, ha començat amb les paraules "Pare, a les teves mans encomano el meu esperit", que són les últimes que Jesús va pronunciar a la creu segons l'Evangeli. 

papa Francesc cadira de rodes plaça Sant Pere / efe
El papa Francesc arriba en cadira de rodes a la plaça de Sant Pere / EFE

"També nosaltres, aferrats a les últimes paraules del Senyor i al testimoniatge que va marcar la seva vida, volem, com a comunitat eclesial, seguir les seves petjades i confiar el nostre germà a les mans del Pare: que aquestes mans de misericòrdia trobin el seu llum encès amb l'oli de l'Evangeli, que ell va escampar i va testimoniar durant la seva vida", ha assegurat Francesc. El papa ha recordat les paraules de sant Gregori Magne a un amic: "Enmig de les tempestats de la meva vida, m'encoratja la confiança que tu em mantindràs a flotació en la taula de les teves oracions, i que, si el pes de les meves faltes m'abaixa i humilia, tu em prestaràs l'auxili dels teus mèrits per a aixecar-me". 

El degà del Col·legi Cardenalici, l'italià Giovanni Battista Re, ha estat l'encarregat d'oficiar la segona part de la missa, i també els ritus finals, com ruixar l'aigua beneïda sobre el taüt de Benet XVI i després l'encens. 

Papa francesc funeral benet XVI / efe
El papa Francesc oficiant l'homilia al funeral de Benet XVI / EFE

Trasllat del fèretre de Benet XVI a la cripta vaticana

El fèretre amb les restes mortals del papa emèrit Benet XVI s'ha traslladat al final de la missa des de la plaça de Sant Pere fins a les Grutes Vaticanes, on serà enterrat a la tomba que va pertànyer al sant Joan Pau II. El taüt l'han tornat a portar els 12 "sediaris", els portadors de les antigues cadires gestatòries, i els fidels de la plaça de Sant Pere s'ha acomiadat definitivament de Benet XVI amb un fort aplaudiment. Abans d'entrar a la basílica, el papa Francesc s'ha aixecat de la cadira de rodes, s'ha quedat dempeus durant uns minuts davant del fèretre i hi ha posat la mà a sobre. Els prop de 130 cardenals que han assistit al funeral també han entrat a la basílica per a la salutació final mentre sonaven les campanes de Sant Pere.  

papa Francesc davant feretre Benet XVI  / efe
El papa Francesc davant del fèretre de Benet XVI / EFE

El fèretre de fusta de xiprer on reposa Benet XVI serà precintat amb cintes vermelles, en les quals es posaran els segells de la Cambra Apostòlica, de la Prefectura de la Casa Pontifícia, de l'Oficina de les Celebracions Litúrgiques del papa i del Capítol Vaticà. Així doncs, el taüt de xiprer serà encaixat en un altre de zinc de quatre mil·límetres de gruix, al seu torn encaixat en un altre fèretre de fusta d'om envernissada. Sobre aquest últim, hi col·locaran un crucifix senzill i l'escut del pontífex difunt, i una senzilla làpida, en la qual hi ha escrit en llatí el nom del papa i les dates de naixement i mort, cobrirà l'enterrament. Segons la praxi, a la cerimònia, que se celebrarà de manera privada i davant els més pròxims al pontífex, un notari del Capítol de la Basílica Vaticana redactarà l'acta de la sepultura i la llegirà davant els presents. Va ser el mateix Joseph Ratzinger qui va deixar com a última voluntat ser enterrat a la petita capella de les criptes vaticanes, on també hi havia la tomba de Joan Pau II abans que el 2011 es traslladés a la part superior de la basílica per a ser beatificada i, posteriorment, canonitzada. Benet XVI descansarà, doncs, a pocs metres de la tomba de l'Apòstol Pere, al costat de la tomba de Pau VI i enfront de la de Joan Pau I.

Feretre Benet XVI entrant a la basilica / EFE
El fèretre del papa emèrit Benet XVI entrant a la basílica de Sant Pere / EFE

50.000 fidels acomiaden el papa Benet XVI

Prop de 50.000 persones han assistit aquest dijous al funeral del papa emèrit, Benet XVI, una xifra que s'ha situat per sota de les primeres estimacions, segons les dades facilitades per la gendarmeria vaticana. Dimecres, la prefectura de policia de la capital italiana va estimar fins i tot l'arribada de prop de 100.000 persones a la plaça de Sant Pere, després que durant els tres dies de capella ardent gairebé 200.000 visitants assistissin a la basílica per a donar l'últim adeu al papa que va renunciar el 2013. Amb tot, no s'han viscut les aglomeracions d'altres funerals pontificis, com el del papa Joan Pau II, al qual van assistir prop de 200.000 fidels. 

A partir de les 6.00 s'ha començat a permetre l'accés a la plaça de Sant Pere per als fidels, que lentament i ordenadament han començat a seure, perquè en aquesta ocasió no s'han repartit entrades, sinó que només feia falta posar-se a la fila per a entrar al recinte. Per a accedir a la plaça de Sant Pere era necessari passar controls i un detector de metalls, s'ha tancat al trànsit i s'han retirat tots els vehicles aparcats als carrers adjacents al Vaticà. D'acord amb el pla de seguretat, aprovat per la Policia de la capital italiana, s'ha tancat l'espai aeri en tota la zona i s'han posat a disposició helicòpters, franctiradors, cossos especials, inclosos els de lluita contra el terrorisme, bombers, i la policia municipal. En total, en el dispositiu han participat més de 1.000 agents.