La Fundació Proactiva Open Arms ha anunciat aquest dijous a la tarda que el seu vaixell abandona l'estret de Gibraltar després de dos mesos en no haver pogut concretar cap tipus de col·laboració amb el govern espanyol per formar part del dispositiu de Salvament Marítim i rescatar persones que travessen el Mediterrani per aquest punt. L'organització denuncia que l'espera els ha obligat a ser "al port mentre hi segueixen havent morts i ofegats", sense que la seva tripulació hagi pogut operar. 

A través d'un tuit, un dels màxims responsables d'Open Arms, Òscar Camps, s'ha adreçat directament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per explicar-li que "dos mesos després d'anunciar" la col·laboració, aquesta "no s'ha posat en marxa". Una col·laboració que, segons l'entitat, passava per entrar a formar part de l'operatiu de Salvament Marítim al sud d'Espanya. Camps ha volgut recordar que l'organització "salva vides" i que té "un compromís amb totes aquelles persones que es perden en silenci al Mediterrani".

A finals de setembre el govern de Pedro Sánchez oferia aquesta possibilitat a l'entitat, que la va acceptar i va enviar el seu vaixell a Andalusia. Ara, però, l'oenagé anuncia que la col·laboració no s'ha posat en marxa i que tornen a la base de Barcelona per preparar una nova missió.

El passat 11 d'octubre, el vaixell de Proactiva Open Arms va recollir 57 persones, entre elles deu dones i dos nens, d'una pastera que s'enfonsava en aigües d'Alborán, en el que va ser el primer rescat en què va col·laborar a la zona d'Alborán després d'establir centre operatiu a Motril.