Una onada de solidaritat femenina es va estendre ahir nit a les xarxes després de la derrota d'Anglaterra contra Itàlia a la final de l'Eurocopa. Segons va alertar en una campanya que s'ha fet viral el Centre Nacional per la Violència Domèstica (NCDV), les agressions a les llars del país podien augmentar en un 38% si la selecció perdia, com va acabar succeint. 

Per això, la Kate Flood, una jove de Londres amb 20.000 seguidors a la xarxa, va publicar una piulada en què s'oferia a què qualsevol desconeguda de la seva zona que temés per la seva seguretat després de la derrota, contactés amb ella, ja que els hi podria oferir una coartada i els obriria les portes de casa seva, tot i tenir un '"espai limitat". A més, els hi va assegurar que si tenien por, es quedaria amb les afectades fins que ho necessitessin. 

TUIT ANGLATERRA VIOLENCIA DOMESTICA

"Gràcies. Com a persona que ha experimentat violència domèstica en el passat, desitjaria que existissin més àngels com tu en aquest món", contesta un perfil anònim a la Kate. 

La piulada té milers de retuits i van generar una autèntica onada solidària entre altres perfils de noies de les xarxes que oferien refugi a les víctimes de violència domèstica d'arreu del país. També va rebre centenars de respostes de gent que tot i no poder oferir aquest espai segur a les afectades, agraïen aquesta iniciativa: "Que meravellosa que ets. Tenia por que quelcom així fos necessari aquesta nit. Enhorabona per pensar en aquells que, desafortunadament, ho necessiten", li reconeixia un usuari anònim.

TUIT AJUDA ANGLATERRA VIOLENCIA DOMESTICA

"Qualsevol dona de Bristol que m'escrigui un missatge. Prepara't una motxilla per passar la nit i et vindré a recollir", contesta la Fay a la piulada de la Fay 

Portes obertes arreu del Regne Unit 

A mesura que avançava el partit, les respostes al tuit de la Kate es multiplicaven. Per exemple, l'Annika avisava a les víctimes de la zona del sud de Londres que tenia dos llits lliures, la Kelly oferia ajuda a dones de la zona de Nottingham, tot i que no tenir gaire espai a casa seva, mentre assegura-va que la proposta de Flood l'havia "inspirada". La Kitty dirigia el seu missatge a totes les noies de la zona de North Yorkshire, la Hannah a les seves veïnes de Tooting i la Fahima a les de Haringey, dues zones de Londres. Totes dues recordaven a les afectades que tenien els missatges oberts de Twitter per tal que si necessitaven ajuda, les avisessin per aquesta via. Aquests només són una petita mostra dels milers de comentaris. 

Tuit mostra suport noies anglaterra

Alcohol, futbol i violència: un còctel explosiu 

Durant les hores prèvies a la final el NCDV alertava que "no tothom anhela el partit d'aquesta nit", en referència a l'augment dels casos de violència domèstica fins a un 38%  quan la selecció nacional perdia. La seva campanya d'enguany busca estendre el coneixement sobre el risc de la violència masclista al Regne Unit, i en particular, els agreujants de l'alcoholisme i les emocions fortes, factors que van convergir la vetllada d'ahir a Wembley. De fet, només cal veure les imatges de l'afició anglesa als afores de l'estadi, on s'aglutinaven milers de persones sense distància, embriagades, amb actitud violenta i les emocions a flor de pell. Aquest còctel és el que, segons el NCDV, fa incrementar exponencialment les instàncies de violència de gènere i en l'entorn familiar. 

wembley londres final eurocopa inglaterra efe

Imatge de l'afició anglesa ahir nit a Londres / EFE 

Un estudi dut a terme per la London School of Economics va arribar a la conclusió que els partits de futbol augmenten el risc de violència domèstica. L'estudi suggereix que tot i que l'abús domèstic disminueix durant el període de dues hores quan es juga un partit, comença a augmentar immediatament després i arriba al seu punt àlgid entre 10 i 12 hores més tard del joc.

El problema ha arribat al parlament de Westminster, on el conservador Lord Wolfson va dir: "Sabem que l'abús domèstic augmenta quan hi ha grans partits de futbol i mentre tots volem que Anglaterra guanyi, hem de recordar aquells per als quals 'It's Coming Home' (la copa torna a casa) és una amenaça sovint acompanyada d'alcohol i violència."

A la imatge principal, la policia reté un aficionat anglès als carrers de Londres / Europa Press