El futbol, el joc "no tan bonic". Sota aquest lema s'aixeca una campanya de conscienciació del Centre Nacional per la Violència de Domèstica (NCDV en anglès) del Regne Unit, que en el marc de la final de l'Eurocopa 2021, alerta que "si Anglaterra perd, les instàncies de violència domèstica augmentaran en un 38%"

TUIT centre nacional violència masclista uk

"No tothom anhela el partit d'avui" 

La campanya del NCDV d'enguany busca estendre el coneixement sobre el risc de la violència masclista al Regne Unit, i en particular, els agreujants de l'alcoholisme i les emocions fortes, factors que convergeixen aquesta vetllada a Wembley. De fet, només cal veure les imatges de l'afició anglesa als afores de l'estadi, on s'aglutinen milers de persones sense distància, embriagades, amb actitud violenta i les emocions a flor de pell. Aquest còctel és el que, segons el NCDV, fa incrementar exponencialment les instàncies de violència de gènere i en l'entorn familiar. 

 

wembley londres final eurocopa inglaterra efe

L'afició anglesa aquesta tarda a Wembley, Londres / Efe

És per això que la campanya alerta: "No tothom anhela el partit d'aquest vespre." "La violència domèstica i les finals de futbol estan estretament relacionades, amb incidents registrats que augmenten un 26% si Anglaterra juga, un 38% si Anglaterra perd i un 11% l'endemà, guanyin o perdin", assenyalen. 

"A mesura que la febre del futbol fa la volta al globus, molts preferirien no enfrontar-se a la incòmoda veritat que enfosqueix l'esport favorit del món."

El futbol arriba a Westminster


Un estudi dut a terme per la London School of Economics va arribar a la conclusió que els partits de futbol augmenten el risc de violència domèstica. L'estudi suggereix que tot i que l'abús domèstic disminueix durant el període de dues hores quan es juga un partit, comença a augmentar immediatament després i arriba al seu punt àlgid entre 10 i 12 hores més tard del joc.

El problema ha arribat al parlament de Westminster, on el conservador Lord Wolfson va dir: "Sabem que l'abús domèstic augmenta quan hi ha grans partits de futbol i mentre tots volem que Anglaterra guanyi, hem de recordar aquells per als quals 'It's Coming Home' (la copa torna a casa) és una amenaça sovint acompanyada d'alcohol i violència."

Caos a Wembley 

La passió desenfrenada que ha desencadenat la classificació d'Anglaterra per a la final de l'Eurocopa està deixant unes imatges molt tristes en les hores prèvies a la disputa del partit contra Itàlia, i és que les xarxes socials s'estan omplint de fotografies i vídeos d'actes vandàlics, possiblement facilitats per l'excessiu consum d'alcohol, que estan deixant una imatge molt trista. Una de les imatges que està fent la volta al món és la d'una espectacular guerra d'ampolles en la cèntrica Leicester Square, que ha acabat literalment plena de vidres trencats.

 

Foto principal: imatge de la campanya "The not-so-beautiful game" del NCDV / Twitter