Les entitats sobiranistes estan aquests dies completament bolcades en la lluita contar el coronavirus. Òmnium Cultural ja fa dies que ha posat en marxa diverses campanyes, la principal és la recollida de fons per destinar-los projectes sanitaris i socials que ajuden als afectats per la pandèmia. Ara, però, fa un pas més i ha creat una macro xarxa per posar en contacte aquells ciutadans que necessiten ajuda i aquells que en poden oferir. 

Es tracta d’un lloc web on els ciutadans poden, a través d’un qüestionari o una trucada al 900.730.181, demanar ajuda en diferents supòsits o bé oferir-se com a voluntaris. Una vegada fet aquest primer pas, Òmnium "avaluarà necessitats i oferiments en aquesta macro xarxa, ja sigui fent ús de la seva comunitat de voluntaris o simpatitzants, o bé derivant casos amb entitats del Tercer Sector, associacions i col·legis professionals, o institucions", tal com expliquen en un comunicat.

Els voluntaris poden oferir acompanyament psico-emocional, suport educatiu i de lleure per infants, entreteniment, propostes culturals, suport tecnològic i virtual en tasques domèstiques, entre d’altres. L'ajuda es pot donar uns dies i hores concretes per telèfon o per vía telemàtica.

L'objectiu d'Òmnium és respondre a les veritables necessitats de la ciutadania, des de la generositat i la proximitat. Segons el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, "és la suma compartida la ens permetrà tornar a aixecar com a país" i, per això, demana que tothom hi posi "el seu granet de sorra". Amb tot, això, l’entitat que presideix Jordi Cuixart encoratja la societat civil a "tornar a ser-hi, i a tenir especial atenció sobre els efectes que aquesta crisi tindrà sobre els sectors més vulnerables, assumint que no serem lliures, si no som lliures de pobresa, exclusió i desigualtat".