Cas inèdit a tota Espanya, el TSJC dona la raó a la demanda d'una empresa dedicada a l'activitat turística perquè li rebaixin en un 50% el preu del lloguer d'uns pisos turístics que tenia arrendats amb un gran tenidor. L'empresa, que en aquest cas no és un hotel, era la inquilina d'aquests immobles i al·legava la rebaixa perquè la seva facturació, des de l'inici de la pandèmia havia caigut a la meitat per la situació derivada de la Covid-19.

Amb el cas sobre la taula, el jutge ha determinat donar la raó al demandant amb caràcter retroactiu des del passat mes de març del 2020 fins el proper 31 de març d'aquest 2021. No es marca jurisprudència, ja que hauria de ser per un jutjat de primera instància, però sí es converteix en una resolució de referència a tot l'estat espanyol.

El cas

L'empresa VENTRE SL va presentar una demanda contra un gran tenidor de nom 'Alfredo' pel lloguer de 26 vivendes i un local situats a Barcelona. Tots estaven destinats a l'activitat turística, suspesa per la Covid-19 des de que es va decretar l'estat d'alarma. Ventre va deixar de pagar durant la primavera al·legant que havia perdut més d'un 80% de la seva facturació i no podia assumir uns pagaments mensuals de 40.877,55 euros. 

El jutge ha donat la raó a la inquilina per "una alteració imprevisible" de les circumstàncies i el tenidor no té dret a una indemnització i haurà d'abonar els cobraments rebuts des del 15 de març de l'any passat, en total 81.936,33 euros. A més, també nega que l'empresa hagi incomplert cap obligació d'acord amb la normativa marcada pel govern espanyol. 

Sentència del TSJC

El turisme no millora

L'Institut Nacional d'Estadística confirma que la principal font econòmica de l'estat espanyol, el turisme, està en números vermells. En el cas de Catalunya, sobre les dades de novembre s'han registrat un 94,4% menys de turistes internacionals, en total 58.794 visitants segons les dades de Moviments Turístics en Fronteres. Perquè ens fem una idea, el 2019 el nombre de visitants va arribar a 1.047.163, unes dades insostenibles ara mateix.

Si ens fixem per comunitats autònomes, tots els indicadors cauen en picat i només les Canàries aconsegueixen un petit repunt, amb 160.662; la segona és Catalunya amb els 58.794 visitants ja citats, i el País Valencià amb 53.846. El desastre més gran se l'emporten les Illes Balears amb 20.102 visitants.