L'imam de Ripoll desaparegut, Abdelbaki es Satty, va estar a Alcanar la nit de l'explosió de la casa, la nit de dimecres a dijous. Ara mateix hi ha indicis que apunten cap aquesta direcció. Falta l'última confirmació, que està estretament lligada amb la identificació de les restes biològiques que s'han trobat entre la runa. 

"A vegades costa molt interpretar que estan passant coses rares", ha dit el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, durant la roda de premsa per explicar les novetats de la investigació intentant mostrar per què ningú no va sospitar del que passava a la casa d'Alcanar ocupada des de feia sis mesos.

La policia investiga les connexions internacionals de l'imam i els contactes que tenia a Catalunya.

Trapero ha confirmat que s'han trobat substàncies explosives, al marge de les bombes de butà, a la casa d'Alcanar. Són les mateixes substàncies que fa servir Daesh.

Venda de joies per finançar-se

La policia també investiga com es van comprar les 120 bombones de butà i els Mossos no en volen donar detalls; amb tot Trapero no nega que hi ha alguna persona implicada en la venda de metalls que també estaria vinculada en la compra de les bombones i que hauria ajudat a finançar la cèl·lula.

La boqueria, punt de fugida

Younes Abouyaaqoub, el presumpte terrorista que va fer l'atropellament a la Rambla, va fugir pel mercat de la Boqueria, segons han confirmat a El Nacional fonts de la investigació.

Va sortir caminant de la furgoneta i va aprofitar la confusió per marxar per la porta del darrere de la Boqueria, travessant tot el mercat just quan encara no hi havia arribat la policia.

Els Mossos d'Esquadra creuen que va sortir de la zona de seguretat a peu i que va arribar fins la Diagonal, on va segrestar Pau Pérez.

La policia ja dona per confirmat que Younes Abouyaaqoub va apunyalar Pérez, el va col·locar al seient de darrere del cotxe i va conduir el vehicle saltant-se el control dels Mossos. Hauria apunyalat Pau Pérez i escapat dels trets policials abandonant després el vehicle a Sant Just Desvern. Aquí la policia li perd la pista.

Els Mossos tenen les fotografies de Younes Abouyaaqoub travessant la Boqueria i estan buscant les imatges de més càmeres de seguretat de la zona per refer el recorregut que va fer fins arribar a la Diagonal.

Des del primer moment es buscava un home d'1,80 metres amb una camisa blanca i ratlles blaves. I l'individu que apareix a les fotografies, va vestit exactament igual.

La investigació de l'entorn de l'imam

La policia investiga l'entorn de l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty. S'estan interrogant diverses persones de Vilanova i la Geltrú, on va viure entre el 2006 i el 2008 per veure quin tipus de connexions tenia, segons han explicat a El Nacional fonts de la investigació.

La policia està fent gestions també per localitzar els que van compartir cel·la amb ell a la presó de Castelló. De moment, ja s'ha interrogat un terrorista condemnat per l'11-M. L'imam de Ripoll, en aquell moment, s'encarregava d'organitzar les hores d'oració entre els reclusos musulmans.

A Abdelbaki es Satty també se'l relaciona amb l'operació Chacal. El dispositiu policial va impedir que dos germans radicalitzats atemptessin a Ceuta.

Els Mossos miren de refer tot el seu passat a Catalunya i a l'exterior per mirar de trobar les connexions que tenia i el moment en què es radicalitza i comença a operar a Catalunya, i a investigar per què ningú no va detectar la seva radicalització.

L'imam de Ripoll, considerat cap de la cèl·lula, no està localitzat i no es descarta que sigui un dels morts trobats entre la runa. Estan analitzant les restes biològiques per identificar-lo. 

Detencions al Marroc

La policia ha fet diverses detencions al Marroc de persones que havien fet apologia del terrorisme i dels atacs a Barcelona. Entre els sospitosos detinguts hi ha un altre veí de Ripoll.

Més furgonetes

La policia ha trobat una nova furgoneta a Sant Carles de la Ràpita, que haurien llogat els terroristes.

No és l'única. Segons el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, s'haurien trobar diversos vehicles que ja s'estan traslladant al complex centrals dels Mossos a Egara, Sabadell, per tal d'analitzar empremtes i buscar pistes que puguin ajudar en la investigació.

És una de les novetats de la investigació, juntament amb els moviments d'alguns dels vehicles durant el dia dels atemptats.

Trapero assegura que cap dels vehicles que hi ha a Cambrils venen de Barcelona i no tenen res a veure amb Younes Abouyaaqoub.

Younes Abouyaaqoub actua sol a Barcelona i, en paral·lel, els altres cinc terroristes ataquen Cambrils.