Ho han tornat a fer. Els membres de Batec han protagonitzat una nova protesta, aixecant ara les barreres de Renfe a plaça Catalunya. Per celebrar el primer mes des del seu naixement, la plataforma ha obert la segona estació més gran del país. Una acció que s'inclou dins de la seva estratègia de vaga de pagaments per tal de denunciar i posar punt final al maltractament ferroviari que pateix Catalunya. És a dir, l'infrafinançament que pateix per part de l'estat espanyol pel que fa al servei de Rodalies. En el moment d'aixecar les barreres, semblava haver-hi entre cinquanta i cent persones.

En un acte reivindicatiu, Batec ha fet "una crida a tothom a apropar-se a l'estació de plaça Catalunya i sumar-se a la convocatòria". Per animar a la gent a fer-ho, la plataforma ha organitzat xerrades, activitats i concerts al vestíbul de l'estació. Així doncs, els ecologistes d'Extinction Rebellion i el Sindicat de Llogateres (moviment per l'habitatge) protagonitzaran un col·loqui. També hi haurà un taller de castells i un espectacle de ball de bot, alhora que Borja Penalba, Ginestà i Alérgicas al polen actuaran en directe davant tots els participants de la protesta.

TUIT Batec sobre última protesta contra Renfe
Batec organitza xerrades, activitats i concerts a l'estació de plaça Catalunya / @batec_cat

L'acció d'aquest dijous segueix a la vaga general de pagaments a Renfe que va tenir lloc el passat 11 de maig. Van precintar l'accés de diverses estacions de Rodalies, aixecant així les barreres que no permeten els usuaris a accedir a l'andana si el passatger no paga. Una de les accions va tenir lloc a l'estació de tren de passeig de Gràcia (Barcelona), on una vintena d'activistes van deixar les comportes obertes per a qualsevol persona. Tots i els dubtes d'alguns passatgers, els treballadors de Renfe els van informar que, excepcionalment, podien entrar sense pagar, sempre quan portessin a sobre un bitllet vàlid.

La companyia ferroviària està, òbviament, en contra d'aquesta mena d'accions. Després del debut de Batec, el passat 4 de maig, Renfe va anunciar que denunciaria els membres de la plataforma que es van colar per ser un "frau". En aquest cas, l'empresa ha emès un comunicat per insistir en el fet que "si algú es cola, està cometent frau contra tots els catalans i catalanes". "Entenem que els viatges puguin protestar i reclamar millores en el servei, per això disposen de multitud de canals per fer-ho", han retret. A més, han precisat que "de cara a l'acció anunciada de frau massiu al transport públic, restem a l'espera de les indicacions que ens pugui donar el Departament de Territori com a titular del servei, i ATM com a responsable tarifari". "Per part de Mossos, s'enviarà un agent al centre de control de seguretat de Renfe a Clot - Aragó i determinarà les accions a realitzar en tot moment", afegeix Renfe. Finalment, la companyia ha destacat que "s'està duent a terme un important esforç d'inversió per millorar el servei de Rodalies de Catalunya". "Una mostra són les actuacions actuals que s'estan realitzant al Corredor Mediterrani, la Sagrera, Sant Andreu Comtal, Vilafranca, Molins de Rei, Ocata o Mollet Sant Fost", conclou.