El malbaratament d'aliments ha esdevingut un problema greu a Espanya, amb els espanyols llençant una mitjana 31 quilos de menjar cada any, segons dades del 2020, i el govern espanyol té com a objectiu evitar que aquesta quantitat d'aliments acabi a la brossa. Ho faran a través del projecte de llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, que s'aprovarà aquest dimarts al consell de ministres per després remetre'l al Congrés. En què consistirà? Segons publica el diari El País, a partir d'ara s'obligarà tots els agents de la cadena alimentaria a elaborar un pla de prevenció per evitar el malbaratament i també contempla sancions per a bars, restaurants i supermercats que no ho compleixin. 

Una de les idees principals és evitar de totes les maneres possibles que el menjar acabi a l'escombraria. Segons fonts del ministeri d'Agricultura, el més important és incentivar el consum humà amb la donació a entitats com ara els bancs d'aliments, que ja han llançat una alerta davant l'increment dels preus, ja que de cada cop hi ha més persones que hi acudeixen per poder menjar. A partir d'ara, les empreses estaran obligades a tenir convenis que especifiquen les condicions de recollida, emmagatzemant i transport amb les organitzacions que reben el menjar.

I què passa si les condicions no permeten entregar el menjar en aquesta direcció? Llavors s'haurà de transformar en altres productes com poden ser els sucs o les melmelades. Finalment, la tercera opció és que passi a ser directament per l'alimentació d'animals. Si cap de les tres esmentades anteriorment és possible, es destinaran a subproductes industrials i el reciclatge per obtenir compost o combustible. Aquesta nova normativa s'aplicarà a tots aquells establiments on se serveixi menjar: des dels bars més petits a les grans superfícies comercials. 

Sancions

La normativa va més enllà, amb altres mesures: les empreses hauran de informar anualment de la quantitat d'aliments que malbaraten i hauran d'incentivar amb preus inferiors aquells productes que estiguin a punt de caducar,  els restaurants hauran de notificar als consumidors que es poden emportar les sobres dels seus plats per no llençar-les... Tot plegat per reduir tant com sigui possible aquests 31 quilos de productes llançats per espanyol a l'any. Per complir-ho, la llei preveu també les sancions a empreses que no ho respectin, amb multes d'entre 2.001 a 60.000 euros. Aquestes són menys elevades que els 150.000 que es contemplava al avantprojecte que es va presentar l'octubre i que s'ha modificat. 

Altres iniciatives

En aquest context, el malbaratament és quelcom que preocupa a moltes administracions, més enllà del govern espanyol i el ministeri d'agricultura. Per exemple, la setmana passada, el Consell de Mallorca ha elaborat la seva Guia de bones pràctiques per a la prevenció del malbaratament alimentari a Mallorca, un document per afrontar els reptes del malbaratament, amb algunes suggerències. La finalitat de la guia és així proporcionar les bases per crear i adoptar estratègies de bones pràctiques necessàries per reduir el malbaratament alimentari.