La pujada de preus, que ha afectat de ple a la cistella de la compra, i una situació que ja era complexa després de dos anys de pandèmia, està cronificant les dificultats de moltes famílies catalanes i cada cop són més les que necessiten ajuda d'entitats com el Banc d'Aliments per poder menjar. Concretament, només al país hi ha 230.500 persones en un context de pobres alimentaria, una xifra que ascendeix fins als 1,5 milions al conjunt de l'Estat amb dades d'aquest primer trimestre del 2022. A més, aquestes xifres no semblen tenir aturador i podrien continuar incrementant-se. De fet, adverteix la institució, la inflació pot fer augmentar dràsticament el nombre de sol·licitants d'ajuda en els mesos vinents fins a un 20% durant aquest any. Per si no n'hi hagués prou, la pujada de preus també ha afectat la capacitat de les famílies i les entitats de fer donacions a aquesta entitat, que rep cada cop menys aliments. Concretament, segons ha afirmat en roda de premsa el president del Banc d'Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, han hagut de reduir en un 12%. A més, també ha alertat de les maniobres  que han hagut de fer per fer front a l'encariment dels transports i dels aliments, en part per la guerra a Ucraïna i de la gran quantitat de refugiats ucraïnesos que han hagut d'atendre a la seva arribada al país. 

En el seu comunicat, l'entitat ha recuperat l'informe de l'Organitzador de Consumidors i Usuaris (OCU) que adverteix que 5 de cada 6 productes dels supermercats són més cars ara que fa un any, fet que provoca que el cost de la cistella de la compra s'hagi incrementat en un 10% durant aquest període de temps. Si aquesta tendència es manté, cada llar es gastarà 500 euros més durant el 2022 en aliments bàsics. "Els Bancs d'Aliments es troben en una situació delicada per l'escalada de preus que ha patit el sector alimentari en els últims mesos. Aliments com l'oli de gira-sol han pujat un 136%, l'arròs un 94%, les conseves de carn, peix i tomàquet un 45%..." ha detallat Fatjó-Vilas, posant d'exemple aliments que es troben als rebosts de totes les llars i que en cap cas són productes de luxe.

 

Tot plegat  provoca que també canviï el perfil de les persones que necessiten ajuda d'aquesta mena d'entitats i el Banc d'Aliments adverteix que entre el 20% de nous usuaris hi haurà, especialment, persones amb feina i famílies amb rendes baixes o mitjanes que tot i tenir un sou, la inflació fa que no puguin arribar a finals de més i necessitin ajuda. El secretari de l'associació Gràcia Participa, Josep Manel Alejandre, explica que en el seu cas, distribueixen mensualment aliments a fins a 4.000 veïns (unes 1.400 famílies) del barri de Gràcia a Barcelona, derivats dels Serveis Social del Districte. "Tenim diferents perfils d'usuaris: persones majors que viuen soles, famílies en situació de pobresa cronificada, persones que van començar a venir durant la pandèmia i persones en situació de precarietat laboral", detalla Alejandre. 

Tercera campanya 'Cap llar sense aliments'

A més, també han patit un retard en la pròrroga d'un programa finançat amb fons europeus.  Aquest programa, que servia sobretot per garantir la regularitat en el lliurament d'aliments, començarà aquest segon semestre, però entre desembre i maig els bancs d'aliments han hagut d'assumir ells mateixos el compromís per no interrompre el servei de distribució d'aliments. És en aquest context d'emergència social i vulnerabilitat als bancs d'aliments i les entitats que arrenca la tercera campanya 'Cap llar sense aliments'. La campanya l'impulsen la Fundació 'La Caixa' i CaixaBank i s'obre amb un donatiu d'un milió d'euros de la Fundació destinats a totes les comunitats autònomes.

 

Aquesta iniciativa ja havia recaptat un total de 5,5 milions d'euros en les seves dues edicions anteriors, el 2020 i el 2021, dels quals 1,1 milions van ser a Catalunya. Amb aquests diners es van aconseguir 5.986 d'aliments bàsics que es van distribuir arreu dels 54 Bancs d'Aliments associats a la FESBAL, dels quals 1.200 milions de tones es van repartir arreu del territori català a través de 648 entitats col·laboradores. Des de la Fundació de La Caixa, la directora de l'Àrea de Relacions amb les Entitats Socials, Joana Prats, ha reconegut que aquesta campanya és imprescindible per a milers de persones que necessiten ajuda per tenir cobertes les seves necessitats bàsiques: "De la mateixa manera que vam fer durant els pitjors moments de la pandèmia, reforcem el nostre compromís amb els bancs d'aliments", explica. 

Com col·laborar? 

La tercera edició de 'Cap llar sense aliments' arrencarà el proper dilluns 16 de maig i les donacions es podran fer a través de la xarxa de caixers automàtics de Caixa Banc i a través de CaixaBank Now, tant a l'aplicatiu del banc com a la pàgina. Els que no són clients de l'entitat poden col·laborar a través de www.caixabank.es o fent un donatiu per Bizum al número 38014.