El preu de la llum a l'Estat registrarà un nou rècord històric aquest dilluns 30 d'agost. Segons les últimes dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), la xifra s'enfilarà fins als 124,45 euros per megawatt hora (MWh). 

Preu per franges

La franja horària més cara per utilitzar electrodomèstics serà de les deu a les onze del matí, quan el MWh tindrà un import de 132,92 euros. Per contra, la més barata serà de tres a cinc de la matinada, quan el preu de l'electricitat se situarà en els 112,31 euros per MWh.

Fins ara, el rècord l'ostentava dijous passat 26 d'agost quan el preu es va situar per primera vegada per sobre dels 120 euros amb 122,76 euros per MWh. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, donarà explicacions aquest mateix dilluns al Congrés.

Puja un 25 %

El preu mitjà de la llum de demà dilluns (124,45 euros/MWh) suposa una pujada de quasi el 25% en relació amb el dilluns 23 d'agost (99,76 euros/MWh) i pràcticament triplica el preu per les mateixes dates de finals d'agost del 2020, quan va ser d'uns 42 euros/MWh.

Cal recordar, però que els preus durant l'estiu passat van reduir-se notablement per la caiguda de la demanda provocada per la crisi de la covid-19. En l'acumulat de l'any, l'import de l'electricitat s'ha multiplicat per tres, després que el preu mitjà del MWh durant el darrer mes de desembre fos de 41,97 euros.

 

EuropaPress linea electrica alta tension luz electricidad cableEl preu de la llum s'encareix pels drets d'emissió de diòxid de carboni / Europa Press

Encariment per causes estructurals

Davant aquesta tendència, Ciutadans i el PP han demanat que s’abaixin imposts per abaratir el preu. Però aquesta mesura només seria un pegat, ja que l'encariment de l'electricitat s'està produint per tot un seguit de causes estructurals. Per una banda, l'alt preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni, que aquest agost s'ha incrementat fins als 54 per tona, quan a principis d'any es pagaven 33 euros. Per una altra, per l'encariment del gas natural, que ha repuntat fins als 41,7 euros per MWh.

De fet, una cinquena part de l'increment de la factura de la llum es deu a l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni, segons un estudi publicat pel Banc d'Espanya. L'import dels drets d'emissió entre finals de 2020 i maig de 2021 s'ha duplicat, superant per primera vegada els 50 euros per tona de CO₂, després que la Comissió Europea es plantegés nous objectius sobre la reducció d'emissions pel canvi climàtic.

Quan sentim a parlar de rècords històrics ens entra el pànic, però afecten realment la nostra factura? Per saber-ho haurem de descobrir a quin tipus de mercat de l'electricitat estem actualment, ja que les oscil·lacions en el cost de la llum només tenen efecte sobre els clients del mercat regulat.

És a dir, només pateixen l'encariment els clients de les comercialitzadores de referència: Baser, Energía XXI (d'Endesa), TeramelcorComercializador de Referencia EnergéticoRégsiti, la comercialitzadora regulada de Naturgy i la comercialitzadora regulada d'Iberdrola. Actualment, compten amb uns deu milions de clients arreu de l'estat espanyol.

 

Imatge principal: Una central elèctrica a Madrid / Europa Press.