El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, considera "aberrant" el preu de la llum i ha exigit al govern espanyol que prengui mesures per reduir els impostos.

En declaracions als mitjans, Martín Blanco, ha dit que el preu de la llum està "absolutament fora de control" i ha lamentat que "els successius governs de l'Estat, inclòs l'actual" no hagin acabat amb el problema que comporta que a Espanya "el preu de la llum sigui probablement el més car d'Europa".

Un preu desorbitat

Segons el portaveu de Ciutadans, la llum ha assolit un import "desorbitat" que "els successius governs" no han estat capaços de reduir. "El PSOE prometia, quan estava en l'oposició, que baixaria el preu de la llum, que faria polítiques socials, i a l'hora de la veritat veiem que avui el preu de la factura elèctrica està tres vegades per sobre del que tenia exactament fa un any", ha criticat.

Aquest problema, ha retret, resulta "incomprensible i aberrant", per la qual cosa Martín Blanco exigeix al govern espanyol que "posi fil a l'agulla" per resoldre l'afer i ha recordat que "més de la meitat del preu té a veure amb impostos". El portaveu ha explicat sobre l'IVA: "Li demanem al govern central que, per exemple, acabi amb la doble imposició que es produeix quan s'apliquen impostos com el de generació elèctrica i es repercuteixen després en l'IVA".

També ha carregat contra l'executiu espanyol i ha apuntat que "l'afany recaptatori" és degut a "una voracitat impositiva que perjudica profundament als ciutadans del conjunt d'Espanya". Segons el diputat de Cs, el PSOE hauria de deixar de fer "demagògia i populisme" quan està a l'oposició, perquè quan arriba al Govern "el que fa és incrementar el preu de la llum".

L'informe de l'ONU

Martín Blanco s'ha referit, així mateix, a l'informe sobre el canvi climàtic encarregat per les Nacions Unides que s'ha conegut en les últimes hores. Pel que fa a aquest informe, el portaveu de Ciutadans al Parlament ha reclamat al Govern central "que sigui conscient de la necessitat d'articular polítiques públiques orientades a la conservació del planeta".

Segons Nacho Martín Blanco, això no és incompatible amb impulsar projectes d'infraestructures com el de l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona, que Ciutadans recolzarà sempre que "compleixi amb els criteris mediambientals que estableixi la Comissió Europea".

El PP també en contra

La sotssecretària de Política Social del PP, Ana Pastor, ha exigit aquest dimarts al govern espanyol que doni la cara i expliqui als espanyols la pujada del preu de la llum, que el dilluns va marcar un nou rècord en triplicar-se respecte al mateix període de l'any anterior, després d'opinar que "les coses no poden fer-se pitjor".

Pastor ha fet aquestes declaracions en RNE, on ha arremès contra l'Executiu de Pedro Sánchez per estar "de vacances" en aquests moments, al mateix temps que ha recordat el que deia el PSOE quan governava el PP i el rebut pujava un 3 per cent. "En aquest moment es triplica i no passa res", ha ironitzat.

EuropaPress 3646189 vicepresidenta segunda congreso diputados ana pastor realiza intervencion

Imatge principal: Nacho Martín Blanco. - ACN