Dilluns, dimarts, dimecres... Cada dia la mateixa notícia. El preu mitjà de la llum assoleix un nou màxim històric per tercer dia consecutiu, després d'arribar als 114 euros per megawatt hora (MWh) aquest dimecres. Parlem d'uns tres euros més que ahir, quan va marcar un rècord de 111,88 euros per MWh.

Fa exactament un any, el cost de la llum era de 39,3 euros. La xifra s'ha triplicat, ja que ha patit un increment del 190% entre 2020 i 2021. En plena escalada de preus, el 'pool' elèctric registrarà avui un preu mitjà de 113,99 eros per MWh, superant tots els nivells de juliol i tots els màxims d'agost, que ja n'ha marcat sis.

Sis màxims històrics a l'agost

Excepte en el període comprès entre les 03.00 i les 04.00 h, el preu superarà en tot moment els 100 euros per MWh. D'aquesta manera, assolirà el seu màxim diari de 20.00 a 21.00 h, amb 125,43 euros el MWh. 

D'aquesta manera, el preu de la llum manté la tendència a l'alça viscuda al juliol, que va tancar amb una mitjana de 92,42 euros per MWh. Una xifra que esdevé la més alta de la història, així com gairebé un 170% més alta que fa un any. Concretament, a l'agost ja s'han marcat sis màxims històrics: aquest dimarts, amb 111,88 euros; aquest dilluns, amb 106,74 euros; el dimarts dia 3, amb 106,27 euros; el dimecres dia 4, 105,24 euros; i el dilluns dia 2, amb 103,07 euros per MWh.

Encariment per causes estructurals

Davant aquesta tendència, Ciutadans i el PP han demanat que s’abaixin imposts per abaratir el preu. Però aquesta mesura només seria un pegat, ja que l'encariment de l'electricitat s'està produint per tot un seguit de causes estructurals. Per una banda, l'alt preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni, que aquest agost s'ha incrementat fins als 54 per tona, quan a principis d'any es pagaven 33 euros. Per una altra, per l'encariment del gas natural, que ha repuntat fins als 41,7 euros per MWh.

De fet, una cinquena part de l'increment de la factura de la llum es deu a l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni, segons un estudi publicat pel Banc d'Espanya aquesta setmana. L'import dels drets d'emissió entre finals de 2020 i maig de 2021 s'ha duplicat, superant per primera vegada els 50 euros per tona de CO₂, després que la Comissió Europea es plantegés nous objectius sobre la reducció d'emissions pel canvi climàtic.

EuropaPress linea electrica alta tension luz electricidad cable

El preu de la llum s'encareix pels drets d'emissió de diòxid de carboni / Europa Press

Pel que fa al preu mitjà de la llum no cal ser catastrofistes. Quan sentim a parlar de rècords històrics ens entra el pànic, però afecten realment la nostra factura? Per saber-ho haurem de descobrir a quin tipus de mercat de l'electricitat estem actualment, ja que les oscil·lacions en el cost de la llum només tenen efecte sobre els clients del mercat regulat.

És a dir, només pateixen l'encariment els clients de les comercialitzadores de referència: Baser, Energía XXI (d'Endesa), TeramelcorComercializador de Referencia EnergéticoRégsiti, la comercialitzadora regulada de Naturgy i la comercialitzadora regulada d'Iberdrola. Actualment, compten amb uns deu milions de clients arreu de l'estat espanyol.

 

Imatge principal: El preu de la llum assoleix un nou màxim històric per tercer dia consecutiu / Europa Press