Els Mossos ja tenen sis nous comissaris. Concretament, quatre comissàries i dos comissaris. Avui la Direcció General de la Policia, encapçalada per Pere Ferrer, ha fet arribar la seva tria a la secretària general del Departament d’Interior, Tamara Garcia, que serà qui els nomenarà. Dilluns, 17 d’octubre, arrencarà a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya el curs que hauran de passar els sis intendents aspirants per, a final d’any, poder començar a exercir de comissaris del cos dels Mossos d’Esquadra.

Els elegits són les intendentes Rosa Bosch, Sílvia Catà, Montse Estruch, Mònica Luis i els intendents Ramon Chacó i Miguel Àngel Garcia Alvira. La Direcció General de la Policia, en la línia política marcada pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha apostat per quatre comissàries, doblant així el nombre total d’aquestes, que fins avui era només de tres. Amb les incorporacions de Bosch, Catà, Estruch i Luis, els Mossos d’Esquadra tindran ara set dones a l’escala més alta de comandament, just per sota del major, un rang que només ostenta, ara mateix, Josep Lluís Trapero, tot i que apartat de la direcció policial del cos. El darrer cop que hi va haver una promoció interna, l'any 2019, es va nomenar comissari l'actual cap del cos, Josep Maria Estela, i també el número dos, Eduard Sallent, entre altres.

Sis nous comissaris per acabar els canvis a Mossos

Aquesta elecció de sis nous comissaris forma part del relleu en tres fases que va dissenyar el departament després de la destitució del major Trapero a final del 2021. En aquell moment, es va rellevar la Prefectura, amb el binomi de comissaris Josep Maria Estela i Eduard Sallent al capdamunt, i amb la intendenta Rosa Bosch —ara comissària— i la inspectora Montserrat Escudé en funcions de portaveu. Es van fer importants canvis a tot l’Estat Major dels Mossos, sobretot per substituir tot l’entorn de Trapero, trobant noves destinacions, sense gairebé responsabilitat per al comissari Carles Anfruns, que va ser enviat a la sala de coordinació, i també per a l’intendent Toni Rodríguez, que va ser destinat a la comissaria local de Rubí. Ara, amb aquests nous comissaris, s’espera que els canvis es puguin tancar.

Entre aquests comissaris que avui Interior ha nomenat hi ha noms clau. La Direcció General de la Policia està preparant un relleu al capdavant del cos, que pot passar per alguns dels noms que avui han ascendit a comissari. Cal recordar que aquests nomenaments arriben amb una crisi a la Prefectura, on el comissari en cap va provar de fer un torcebraç a la direcció política de la policia, animat pel seu entorn i amb l’objectiu de carregar-se Eduard Sallent, que va sortir malament.

Sallent, més reforçat després del fallit torcebraç d'Estela

Sallent ha aconseguit que tanquessin files amb ell no només el departament, sinó també part dels comandaments que havien secundat aquest “cop d’estat” policial —amb avís del conseller Elena, fins i tot—. Amb la carta de reculada que va haver de publicar Estela a la intranet dels Mossos, totes les fonts ben informades d’Egara donen per fet que abans de final d’any Estela tornarà a Lleida, on se li encarregarà comandar la regió policial de Ponent, després de la seva estada fugaç al capdavant del cos. 

Entre els nous comissaris, també caldrà trobar un relleu per al comissari Xavier Porcuna, que ha fitxat pel FC Barcelona. I després de dos anys fora del club, i havent marxat a fer el mateix recorregut que Porcuna, tornarà també a ser elegible el comissari Ferran López, que el cos el recuperarà postexcedència. En aquest procés de canvis també hi haurà moviments quan s’incorporin els nous inspectors i intendents, tot i que s’haurà d’esperar. Un intent de trampes que encara està investigant un jutjat, per l’aparició d’un telèfon mòbil sospitós, ha fet aturar el concurs.

Els sis nous comissaris dels Mossos: els noms

Ramón Chacón és actualment el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) i l’intendent Miguel Àngel Garcia Alvira és actualment el sotscap de Comissaria Superior de Coordinació Central (CSUCOC). La intendenta Rosa Bosch és membre de la Prefectura; la intendenta Estruch en l'actualitat és la sotscap de la regió policial Metropolitana Nord; la intendenta Sílvia Catà és la sotscap de la regió policial Metropolitana Barcelona i Mònica Luis, també indendenta, de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat.