La pinça entre els sectors propers a l’excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, i el PSC s’ha tornat a evidenciar aquesta tarda al Parlament de Catalunya. El portaveu socialista en temes de seguretat, Ramon Espadaler, ha preguntat al conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, sobre les darreres informacions publicades sobre l’enfrontament a la cúpula dels Mossos d’Esquadra, la suspensió d’un concurs d’ascens a inspectors i intendents —per la troballa d’un mòbil en una reunió del tribunal— i també per la judicialització del relleu d’un cap dels Mossos amb la destitució de Trapero, el desembre de 2021. 

Després de les informacions publicades, gairebé rellegint els titulars que s’han generat els darrers dies, Espadaler ha acusat el departament d’Interior de “polititzar” la policia i “convertir els Mossos d’Esquadra en moneda de canvi”, com si les tensions de la darrera setmana li funcionessin com a tempesta perfecta per al seu embat contra Elena. L’exposició de la pregunta per part d’Espadaler ha anat en la mateixa línia que el seu partit ja havia posat sobre la taula d’ençà del dia que es va apartar el major Trapero qualificant aquella destitució com a “purga”.

El conseller Elena, en el torn de resposta, ha negat totes les situacions d'inestabilitat i ha volgut ser clar defensant la seva gestió i la del seu equip davant d’Interior i concretament amb els Mossos d’Esquadra. És més, Elena ha volgut girar el debat i ha confirmat que sí que hi ha decisions polítiques en la direcció del cos dels Mossos d’Esquadra, en aquells àmbits on s’han de marcar direcció estratègica i decidir on cal dedicar més recursos. On no n'hi ha d'haver, assegura, és amb les decisions operatives de la policia, on els policies han de respondre les ordres dels jutges i no dels polítics.

No-ingerència policial en decisions polítiques

Elena ho ha defensat assegurant "perquè és un servei públic que depèn de la sobirania d'aquest Parlament" i que “feminitzar el cos és una decisió política, lluitar contra les violències masclistes és una decisió política i la proximitat és una decisió política”. Però, i enviant també un missatge velat als comandaments que han jugat el torcebraç juntament amb el comissari en cap, ha assegurat que si bé no permetrà que hi hagi “ingerències polítiques en l'operativa policial”, tampoc permetrà que els policies ingereixin en les decisions que han de ser polítiques. "Això seria propi d'una altra època que ja està superada", ha reblat el conseller de Vilanova i la Geltrú. Avís a Ègara enviat. 

Comissari Estela Mossos
El comissari Estela, l'actual cap dels Mossos / Foto: Carlos Baglietto

Tornant a Espadaler, el conseller ha reptat el diputat socialista a aportar un sol cas on algú del departament d’Interior i de la direcció política de la policia catalana hagi ingerit en l'operativitat. Elena assegura que ell hi està en contra.

Setmanes buscant caça major

Després de la filtració per part de l’entorn del comissari en cap Josep Maria Estela del pols amb Interior per intentar carregar-se el comissari Sallent i que el departament tanqués files amb el número dos, fins i tot havent fet recular el cap, els comandaments que ho havien provocat no s’han rendit

Agrupats al voltant de la figura del major Trapero, han tornat a la càrrega fent pública la denúncia de l’intendent Toni Rodríguez on qüestiona el seu relleu i el nomenament del seu segon, Ramón Chacón, com a cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC), assegurant ingerències polítiques i del mateix Sallent, a qui han convertit ara en la seva peça de caça major. Si cau Sallent, Estela i el seu nucli, ara atiat pels comissaris de Trapero, tornaven a tenir via lliure per fer i desfer.