El president Laporta segueix fitxant. I fitxant bé. Futbolistes i especialistes en seguretat. Aquest divendres s’ha sabut, ho ha avançat La Vanguardia i ho han confirmat fonts d’Interior a ElNacional.cat, que el FC Barcelona ha fitxat el comissari Xavier Porcuna com a responsable de seguretat. 

Porcuna -comissari des de 2017- ha estat fins ara membre de la Prefectura ampliada, és a dir, de la part de dalt de l’estructura de comandament dels Mossos d’Esquadra, just per sota del comissari en cap, Josep Maria Estela, i el comissari Eduard Sallent, i ha estat l’encarregat de dirigir la Comissaria Superior de Coordinació Central (CSUCOC). Des d’aquesta comissaria, Porcuna liderava els serveis centrals de la policia de Catalunya com la Comissaria General d’Investigació Criminal, la Comissaria General d’Informació o la Comissaria General de Recursos Operatius, qui controla la Brigada Mòbil. 

Portaveu del cos, cap d'Informació i cap de la CSUCOC

Precisament, abans d’assumir aquest càrrec, havia estat el comissari encarregat de la Informació -va ser l'intendent Carles Hernández, el seu segon, qui en va assumir la direcció quan ell va fer el salt a la Prefectura. Va ser quan Interior va nomenar Estela cap del cos que va ser ascendit a controlar la Comissaria Superior de Coordinació Central. Xavier Porcuna, de l’entorn de confiança d’Eduard Sallent, abans de tenir aquestes responsabilitats, també va ser portaveu del cos.

Ferran López Europa Press
El comissari Ferran López / Europa Press

Porcuna ha seguit els passos que va seguir el també comissari del cos, Ferran López. Després de deixar de ser cap del cos i d’integrar-se a la Prefectura del major Trapero, López també va fitxar pel Barça després de les últimes eleccions. Tot i això, López va ser destituït per Laporta després de diversos problemes de seguretat. Porcuna tindrà a les seves ordres el també inspector dels Mossos Lluís Miquel Venteo, que també va fitxar pel Barça. Venteo havia estat responsable de coordinació esportiva dels Mossos i va fer el salt al club blaugrana l’octubre de 2021. Ferran López, ara sense feina, està pendent que venci la seva excedència per retornar als Mossos d’Esquadra.

Caldrà un nou comissari

La Prefectura d’Estela i Sallent hauran de repensar ara aquesta important peça. Sense Porcuna, caldrà trobar un comissari que assumeix la Comissaria Superior de Coordinació Central, si més no, de manera transitòria, fins que hi hagi nous comissaris. No serà fàcil. S'havia fins i tot treballat amb la possibilitat d'incorporar Porcuna a la Prefectura, al costat de Sallent i Estela, per guanyar pes operatiu, i buscant un relleu a la CSUCOC.