Hi hauran efectes immediats amb el final de l'estat d'alarma a la restauració? L'anunci del Govern és evident en aquests moments: es permetrà l'obertura de bars i restaurants fins les 23h, a partir de diumenge, als espais interiors i exteriors de cada local. Primer va ser la portaveu en funcions del Govern, Meritxell Budó, i posteriorment el vicepresident, Pere Aragonès, que van constatar l'obertura amb les dades actuals de la Covid-19 registrades a Catalunya.

Malgrat tot, des del Gremi de Restauració, avisen d'un "lent i progressiu retorn" a la normalitat i ho afirmen basant-se en les reserves a partir de diumenge que comencen a rebre. A través d'una enquesta interna realitzada entre tots els agremiats, la majoria confessen haver rebut molt poques, o directament cap, reserva. Per això, consideren que la "desafectació de treballadors en ERTO serà gradual i en molts casos no suposarà la reincorporació al 100% de la jornada laboral", segons el director d'aquest gremi, Roger Pallarols.

Quina serà la punta de llança?

Ara, la recuperació se centra en dues línies: recuperar el turisme i, en paral·lel, centrar-se en un consum de tardes de la ciutadania local. "Molts dels establiments on el turista és predominant, continuaran tancats. Per això, la recuperació a Barcelona no serà completa fins que torni bona part dels visitants que la pandèmia ens ha arravatat”.

El consum de tarda, habitualment més informal i que genera menys ingressos, pot ser l'esperança per a mantenir una estabilitat prèvia a la recuperació definitiva que comportaria el retorn del turisme. De moment, a les zones més turístiques de la ciutat de Barcelona, seguirem veient molts locals amb la persiana baixada. El ritme de cada barri o districte serà diferent, en funció del públic pel qui habitualment es dirigien. Des del Gremi fan una crida a totes les administracions, "Ajuntament de Barcelona, Govern de la Generalitat i govern espanyol per treballar plegats i salvar l'estiu". 

Ara mateix, Pallarols admet que "la confiança amb els polítics està totalment trencada" i els restauradors tenen un sentiment de "sentir-se escarmentats". Als membres del Govern els demana "refer ponts de diàleg i una major entesa amb el sector".

Els hàbits de la pandèmia no han vingut per quedar-se però recuperar els anteriors a curt termini no sembla, ara mateix, possible en la seva totalitat. La restauració es troba tancada, o amb anades i vingudes, des del passat 14 de març del 2020 i el sector avisa que "un altre estiu en blanc no es podrà aguantar".

Foto de portada: pla general d'una família dinant en un dels restaurants de la zona marítima de l'Ampolla.