No té el mateix suport un centre dedicat a infants i adolescents que un dedicat a menors estrangers no acompanyats. Així ho destil·len les respostes a l'estudi Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), publicat aquest dimecres, que recull l'opinió de més de 2.000 ciutadans de Catalunya. Des del CEO han volgut dur a terme un experiment per saber com afecta la proximitat d'un centre d'aquestes dues característiques a l'acceptació dels veïns d'un barri o municipi. 

❌ Els barcelonins no volen viure a Barcelona: un 63% preferiria viure en poblacions més petites

En general, hi ha un rebuig més alt a tenir un centre al costat de casa, sigui destinat a infants i joves de totes les característiques o a menors estrangers no acompanyats. Però destaca el rebuig a centres d'estrangers en comparació amb l'acceptació que té un centre per a infants i adolescents al barri o municipi. Concretament, un 42% de persones acceptaria la instal·lació d'un centre de menors estrangers no acompanyats al seu barri o municipi, però el percentatge cau fins al 34% si ha de ser al costat de casa seva. 

 

Reforçar l'ensenyament del català a les persones immigrades

Poques preguntes més d'aquest òmnibus fan referència a la gestió de la Generalitat sobre la immigració, un tema que ha ocupat titulars els darrers dies per la proposta de Junts sobre les competències en aquesta matèria. El que sí que es pregunta a les persones enquestades és sobre les polítiques lingüístiques i com s'haurien d'orientar envers les persones estrangeres. Enn aquest sentit, destaca que un 62% de la població està d'acord que cal reforçar l'ensenyament del català a les persones immigrades. Sobre altres polítiques, en una escala del 0 al 10, en la qual el 0 significa gens d’acord i el 10 molt d’acord, un 70% o més de les persones enquestades està molt d’acord amb garantir que els nens i les nenes dominin el català i el castellà i que tothom pugui ser atès en aquestes dues llengües.

👩 Més sobre el CEO: 7 de cada 10 dones tenen por de patir una agressió sexual

Per altra banda, la percepció dels catalanoparlants que la presència de la seva llengua al món digital és insuficient ronda el 70%, mentre que entre els castellanoparlants la xifra només és del 25%. Dues terceres parts de gent que té el català com a llengua materna creu que l'idioma no té prou visibilitat a les xarxes socials i les aplicacions mòbils, i prop de tres quartes parts ho creu pel que fa a sèries i pel·lícules a les plataformes, o als videojocs.

 

 

Imatge principal: Una noia en un centre de menors. / ACN