La Cimera del Clima (COP28) d'aquest 2023 arriba, com ja és consum, a contrarellotge per prendre mesures per rebaixar els efectes de l'emergència climàtica. Tanmateix, el lloc on se celebra és obertament hostil a molts avenços per pal·liar els efectes del canvi climàtic: els Emirats Àrabs. El fet que la cimera tingui lloc en un imperi petrolier ha aixecat polseguera, però més factors han fet que les esperances d'un pacte significatiu s'esfondren dies rere dia. La darrera notícia que ha indignat és la constatació que la COP28 a Dubai bat el rècord de lobbistes dels combustibles fòssils a una Cimera del Clima. 

🟢 Escàndol a la COP28: el president de la cimera, en contra d'eliminar els combustibles fòssils

🟢 Nou rècord d'emissions de CO₂: fins a 40.900 milions de tones aquest 2023

Segons publica The Guardian, almenys 2.456 lobbistes de combustibles fòssils han tingut accés a les negociacions climàtiques de la COP28. És una xifra rècord que planteja més preguntes sobre la influència de la indústria dels combustibles fòssils en la cimera de l'ONU d'enguany. L'escalada d'influència que té el sector petrolier i el gas a la cimera de Dubai no té cap precedent. Hi ha gairebé quatre vegades més grups de pressió afiliats a la indústria que el nombre registrat per a COP27 a Sharm el-Sheikh (Egipte), que ja va ser un any rècord.

Per posar en perspectiva, els grups de pressió que lluiten per defensar els interessos de les companyies de petroli i gas com Shell, Total o ExxonMobil tenen més representants que les delegacions de cada país. Només hi ha una excepció, Brasil, qui compta amb una delegació de més de 3.000 persones. Tot plegat dispara encara més crítiques i l'escepticisme amb la utilitat d'aquesta cimera. 

Un president negacionista i magnat del petroli

El president de la COP28 és el sultà i magnat del petroli Ahmed Al-Jaber. El seu nomenament ja va ser molt polèmic, ja que els seus interessos comercials sobre el paper són contraris a alguns dels acords clau que es volen assumir en aquesta cimera, tanmateix, sempre havia sostingut que cal lluitar contra el canvi climàtic. Tota la façana creada durant mesos per semblar un aliat de la lluita contra el canvi climàtic va començar a esfondrar-se quan al cap de quatre dies de cimera va afirmar que no hi ha estudis científics que demostrin que sigui necessari acabar amb l'ús de combustibles fòssils per frenar l'escalfament global, argumentant que eliminar-los significaria "tornar a les cavernes".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat Green on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.