🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.


"Esperant que el món canviÏ. L'acció comença aquí", aquest és lema de la COP28 que tindrà lloc a Dubai (Emirats Àrabs, EAU) i comença aquest dijous 30 de novembre. Tanmateix, pocs canvis s'observen en el contingut de la cimera respecte anys anteriors, així com en les mateixes polítiques per pal·liar els efectes del canvi climàtic, que any rere any són més presents. El 2023 ja és l'any més calorós d'ençà que hi ha registres i les alertes dels experts s'apilen a l'espera que aquesta Cimera del Clima pugui assolir compromisos profunds i durares. En aquest context hi ha 4 aspectes de la COP28 que seran claus en els pròxims dies. 

🟢 COP28 a Dubai: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2023?
 

1. La desfeta de l'Acord de País

L'any 2015 195 països, entre els quals l'Estat espanyol, van signar l'Acord de París, per comprometre's a actuar per mantenir l'augment de la temperatura global molt per sota de 2 °C i esforçar-se per limitar-lo a 1,5 °C a finals de segle respecte a l'era preindustrial. Més endavant, el grup d'experts climàtics de l'ONU (IPCC, per les sigles en anglès) va demanar limitar-lo a 1,5 °C per evitar conseqüències irreparables, com ara la desaparició d'illes o zones costaneres sota el mar. Tanmateix, els darrers informes mostren que l'avenç del canvi climàtic s'accelera i no es compleix ni mantenir l'augment de la temperatura per sota d'1,5 ni 2 graus. L'activitat humana actualment aboca la Terra a un augment de temperatura de 3 graus, un escenari pràcticament apocalíptic. Un dels punts claus d'aquesta COP és que es farà un informe detallat del compliment que fan els països signants. 

2. La urgència de descarbonitzar

El fet que l'Acord de París no s'estigui complint obliga a prendre mesures dràstiques si és que es vol revertir la situació. Per això, una de les línies d'actuació que els experts urgeixen més és la descarbonització de l'economia un tema especialment polèmic. Davant de la gravetat de l'actual situació serà la COP28 la cimera que marcarà la fi dels combustibles fòssils? No sembla possible. Molts països productors de petrolis, així com països en vies de desenvolupament, demanen frenar la tímida descarbonització que ja està en marxa. 

3. La 'petromonarquia' que acull la COP28

La reducció de l'ús de combustibles fòssils xoca frontalment amb els interessos del país amfitrió de la Cimera del Clima d'aquest any: Emirats Àrabs Units. I és que la cimera té l'enemic a casa, ja que la presidència de la cimera i, per tant, qui conduirà les negociacions, serà el Sultà Al Jaber, director executiu de la Companyia Nacional de Petroli d'Abu Dhabi (ADNOC), dotzena productora mundial de cru. El seu treball, posat en dubte per ecologistes per la seva relació amb la indústria petroliera, no serà fàcil, ja que a la reunió preparatòria de la COP28 d'octubre van quedar paleses les grans diferències d'enfocament i prioritats de les parts a l'hora d'afrontar la crisi climàtica.

Entre aquests diferents enfocaments, tenen especial pes els de potències com la Xina, els Estats Units, l'Índia, Rússia, l'Aràbia Saudita o la Unió Europea, juntament amb la propagació del nou eslògan climàtic: "Triplicar les renovables i duplicar l'eficiència energètica el 2030".

4. Finançament: qui paga les factures? 

El finançament serà pedra angular de la Cimera del Clima de Dubai, COP28. Actualment, els països rics s'han compromès a pagar als països pobres perquè aquests darrers puguin adaptar i mitigar els efectes del canvi climàtic. Les parts hauran de tancar els detalls del fons de Pèrdues i Danys, la creació dels quals es va acordar al cobriment d'Egipte (COP27), i avançar en el desenvolupament dels mercats de carboni, via alternativa de finançament climàtic previst a l'Acord de París per aconseguir contenir l'escalfament global.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!