L'any 2023 s'ha convertit en l'any dels rècords catastròfics pel planeta. En el marc de la COP28 que té lloc a Dubai, Global Carbon Project ha presentat el seu informe anual sobre les emissions de diòxid de carboni (CO₂) i han mostrat que aquest any s'han batut tots els rècords. L'any 2023 s'han emès 40.900 milions de tones de CO₂ a l'atmosfera, sent l'any amb més emissions mai registrat. Es tracta de la divuitena edició d'aquest informe amb participació de més de 120 científics, i serà publicat a la revista Earth System Science Data.

🟢 Escàndol a la COP28: el president de la cimera, en contra d'eliminar els combustibles fòssils

Segons les dades, es preveu que les emissions de diòxid de carboni procedents de combustibles fòssils, la font principal de l'efecte hivernacle global que provoca la crisi climàtica, hauran augmentat un 1,1% respecte al 2022, amb un nou rècord, fins a situar-se en 36.800 milions de tones al tancament del 2023. Sumades les emissions de CO₂ d'origen fòssil juntament amb les procedents dels canvis d'ús de la terra, el total pujarà a 40.900 milions de tones aquest any, segons els pronòstics de tancament de l'any.

La dada global és superior a la del 2022, en què s'haurien emès 40.600 milions de tones de CO₂, i confirma la distància que persisteix amb els objectius climàtics globals per al seu compliment, que hauria de ser "urgent", d'acord amb l'informe. Tot i que amb grans incerteses, tot apunta que, amb l'actual ritme d'emissions, hi hauria un 50% de probabilitats que, en uns set anys, l'escalfament global superi de manera normalitzada el llindar dels 1,5 °C per sobre dels nivells tèrmics de l'era preindustrial."Sembla inevitable que superem l'objectiu d'1,5 °C de l'Acord de París", adverteix el professor Pierre Friedlingstein, de l'entitat Exeter's Global Systems Institute i director de l'informe.

La COP28 a Dubai: rècord de lobbies petroliers

El fet que la Cimera del Clima d'aquest any tingui lloc a una potència petroliera diposita molt poques esperances que acabi sent productiva. Si abans que comences la COP28 les esperances eren poques, a mesura que avança la Cimera són cada cop menys. I ho corroboren fets com que el mateix president de la Conferència, el sultà i magnat petrolier Ahmed Al Jaber, es manifestés en contra d'eliminar els combustibles fòssils, l'objectiu principal d'aquesta Cimera del Clima. Si això fos poc, The Guardian assenyala que aquesta COP a Dubai ha batut tots els rècords en la inscripció de lobbistes petroliers, que enguany juguen pràcticament a casa. 

 

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!