Comença la 28a Conferència de les Parts (COP) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) envoltada de polèmica pel país que l'acull: els Emirats Àrabs, una gran potència petroliera i monarquia absoluta. El fet que aquest país fos l'amfitrió de la COP28 ha aixecat polseguera, ja que els interessos petroliers xoquen amb un dels principals objectius de la Cimera: accelerar la reducció del consum de combustibles fòssils. No és només un estereotip, pocs dies abans de l'inici de la cimera, la BBC va publicar una sèrie de documents filtrats dels EAU que recollien els plans del país per aprofitar-se de la cimera per tancar negocis petroliers. Per si tot això no fos suficient per mostrar les costures i les contradiccions de la COP28, entra en escena el president de la cimera, el mestre de cerimònies de les negociacions. Sempre és algú del país amfitrió i, en aquest cas, el títol recau sobre el sultà Ahmed Al Jaber, director executiu de la petroliera estatal d'EAU, ADNOC.

🟢 COP28 a Dubai: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2023?

🟢 Cimera del Clima 2023: les 4 claus per entendre la COP28 a Dubai

El president d'una de les empreses petrolieres més grans del món dirigeix la COP28, la imatge s'explica per si sola. Tanmateix, que més se sap de qui tindrà la batuta d'una Cimera del Clima crítica? Al Jaber va néixer fa 50 anys a Umm Al Quwain, un dels més petits dels set emirats que formen els EAU, els seus orígens són lluny de l'elit governant, però no a prop de la pobresa. 

Anys escalant socialment i políticament a EAU

Al Jaber va estudiar Enginyeria Química a la Universitat del Sud de Califòrnia i Administració d'Empreses a la Universitat Estatal de Califòrnia a Los Angeles, abans de completar un doctorat en Economia a la Universitat de Coventry al Regne Unit.  El seu currículum ha crescut en paral·lel a la imatge de meritocràcia que ha transmès a cadascun dels llocs que ha exercit, des que, fa dècades, va aconseguir una beca d'ADNOC per a joves brillants, companyia de la qual és, actualment, director executiu. El seu poder i rang també han crescut des que el 2011 contragués matrimoni amb la filla de Mana Al-Otaiba, un dels ministres de Petroli amb més anys de servei al país àrab.

El 2013 es va convertir en ministre d'Estat i tres anys més tard va ocupar la presidència del Consell Nacional de Mitjans, des d'on es controla què es publica a la premsa emiratiana. Sense poder directe sobre els mitjans internacionals que analitzaran la seva gestió de la COP28, Al Jaber ha contractat empreses internacionals de relacions públiques per cuidar la seva imatge d'especialista en medi ambient i canvi climàtic, emparant-se en el fet que des del 2006 ha ocupat diversos càrrecs a Masdar, l'empresa estatal d'energies renovables que va fundar i de la qual és ara director executiu.

L'emergència climàtica enfocada com un negoci 

El sultà Al Jaber té per endavant el desafiament de bregar i trobar un equilibri entre allò públic i allò privat, i entre les organitzacions ecologistes i grans empreses del petroli, però hi té interès? Des que va assumir el lideratge de la COP28, i conscient de les crítiques dels activistes mediambientals, Al Jaber ha defensat la seva posició en diferents fòrums internacionals. L'aproximació del sultà a la crisi climàtica no deixa de banda els interessos del seu país. Aposta per un sistema energètic híbrid, basat en combustibles fòssils i en noves energies netes i renovables. Vol la combinació de tots dos sistemes, apostant per una transició progressiva i igualitària cap a una xarxa energètica. 

Al Jaber destaca la importància del capital privat en tot plegat. Suggereix que el món necessita una "mentalitat empresarial" i per això dona la mà al sector privat, concretament a la indústria fòssil, fins ara marginada de la cita climàtica on estats, organitzacions mediambientals i diferents grups de pressió han buscat un equilibri en què tots guanyin, malgrat que molts acords de bones intencions han quedat a mitges o abandonats.

🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.


Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!