🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.


El president de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28), el sultà Ahmed Al-Jaber, s'ha vist involucrat en una gran polèmica després que s'hagin fet públiques declaracions seves en contra d'eliminar els combustibles fòssils, l'objectiu principal d'aquesta Cimera del Clima que se celebra a Dubai i que aplega un total de 197 països. Al-Jaber va afirmar que no hi ha estudis científics que demostrin que sigui necessari acabar amb l'ús de combustibles fòssils per frenar l'escalfament global, argumentant que eliminar-los significaria "tornar a les cavernes", segons publica el mitjà britànic The Guardian.

📌 Qui és Ahmed Al-Jaber, el sultà i magnat del petroli que presideix la Cimera del Clima?
 

La figura d'Ahmed Al-Jaber, magnat del petroli, ha estat qüestionada des del seu nomenament com a president de la COP28, a causa dels possibles interessos contraposats, en ser també director executiu de la petroliera estatal dels Emirats Àrabs, país amfitrió de la Cimera pel Clima. Ara, The Guardian ha publicat un discurs del sultà on defensa aferrissadament els combustibles fòssils, obrint un nou front a la COP28 i despertant crítiques de diferents sectors. "Mostri'm un calendari per a acabar amb els combustibles fòssils que ens permeti un creixement socioeconòmic sostenible, tret que vulgui que el món torni a les cavernes", va exposar Al-Jaber durant un acte celebrat el passat 21 de novembre.

Aquesta afirmació del sultà va tenir lloc enmig d'un debat amb Mary Robinson, presidenta del grup The Elders, una organització no governamental que reuneix experts en diferents àmbits en defensa dels drets humans i la pau. Robinson va defensar la necessitat d'assolir un compromís per eliminar gradualment els combustibles fòssils i va demanar a Al-Jaber, "com a president d'Adnoc", que assumís el repte "amb credibilitat". El president de la COP28, per contra, va qualificar el discurs "d'alarmista": "No hi ha ciència, no hi ha un escenari que digui que l'eliminació gradual dels combustibles fòssils aconsegueixi els 1,5 graus (en referència a la temperatura global)", va argumentar. 

Així mateix, Al-Jaber també va responsabilitzar els mitjans de comunicació del relat que s'exposa sobre el canvi climàtic, apuntant que eren "parcials i equivocats". "Ho asseguro jo, l'home que està a càrrec", va insistir. En aquesta línia, va afegir que el "problema climàtic" no es resol "assenyalant amb el dit ni polaritzant i dividint". "Mostri'm solucions. Deixi d'assenyalar", va afegir, en contra de la presidenta de The Elders.

La justificació de la COP28

Des de la COP28, un portaveu ha justificat les paraules d'Al-Jaber, argumentat que totes les propostes plantejades contemplen que els combustibles fòssils "estiguin en el futur sistema d'energia, encara que amb menor presència". "El president de la COP28 està citant a la ciència i als principals experts climàtics", ha remarcat, a la vegada que ha atribuït aquestes informacions a "un intent continuat de soscavar els assoliments palpables de la presidència de la COP28".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!