"Enxaneta" ha estat el nom amb què s'ha batejat el nanosatèl·lit de la Generalitat, escollit amb un 20% dels vots dels infants i seguidors de l'InfoK. El nanosatèl·lit es posarà en òrbita el pròxim 20 de març des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazahstan, en el marc de l'Estratègia NewSpace del Govern Català.

El nom que ha batejat el nanosatèl·lit s’ha anunciat durant l’acte que ha tingut lloc avui dimecres al CosmoCaixa, on s’ha donat a conèixer el nom guanyador del concurs del programa informatiu de referència del canal Super3, InfoK. El nom "Enxaneta" ha estat, amb 1.840 vots, el preferit pels infants d’entre els 10 noms finalistes, que, en total, han registrat 9.100 vots. Aquest nom l’han proposat 5 nenes (entre elles, dues germanes) provinents de Girona, Vilassar de Mar, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat, que han esdevingut així les guanyadores del concurs.

L’acte ha estat presidit pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, la vicepresidenta i presidenta en funcions  de la CCMA, Núria Llorach, i el director de l’IEEC, Ignasi Ribas. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar les vocacions científico-tecnològiques entre els més joves i apropar-los i fer créixer el seu interès per aquest nou sector d’oportunitats laborals i de futur que és la nova economia de l’espai.

L'Enxaneta s'enlairarà el 20 de març

El Dissabte 20 de març a les 07:07:12 h, l'Enxaneta s’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i es convertirà així en el primer dels nanosatèl·lits de la Generalitat a arribar a l’espai.

Aquest nanosatèl·lit permetrà monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients

El llançament del coet que transportarà l’Enxaneta es podrà seguir en directe a través del web www.ensposemenorbita.cat, on ja està activat el compte enrere fins al moment del llançament. 

Imatge principal: Foto del nanosatèl·lit. - ACN