El Govern ja té el seu primer nanosatèl·lit en òrbita, l'Enxaneta, i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha celebrat l'èxit de l'operació. Es tracta de la primera missió del programa NewSpace del Govern, que ha organitzat un acte de seguiment del llançament des del CosmoCaixa amb la presència del conseller i d'experts catalans.

"Avui és un gran dia per Catalunya, estem ajudant a construir un país d'oportunitats i de progrés per a tothom", ha declarat el conseller instants després que es confirmés que el llançament des de Baikonur, Kazakhstan, havia sortit bé.

Segons el titular de Polítiques Digitals, amb el llançament d'aquest primer nanosatèl·lit de la Generalitat, s'està fent possible que el poble més petit de Catalunya pugui tenir l'empresa digital més gran del país: "Estem posant les bases per tal que qualsevol ciutadà, visqui a Tírvia, a Prat de Comte o al carrer Muntaner de Barcelona, tingui en els propera anys les mateixes oportunitats per desenvolupar-se econòmica i socialment".

L'internet de les coses

Puigneró s'ha referit al terme "internet de les coses", que fa referència a la tendència constant de connectar tot tipus d'objectes físics a internet. Així doncs, el conseller ha indicat que "tenir accés a l'internet de les coses serà la base de la nova economia digital. La connectivitat avui és un dret económic i social del segle XXI. Un potent instrument de cohesió territorial, de vertebració, d'igualtat d'oportunitats i de progrés per a tothom". 

"Invertir en connectivitat"

Jordi Puigneró ha assegurat que invertir en connectivitat "és la millor garantia de feina i progrés per a tothom" i, al mateix temps, ha apuntat que el 2020 passarà a la història com l'any de la Covid-19, però ha de ser també "l'any del punt d'inflexió de la digitalització de la nostra societat i de la nostra economia". 

El nanosatèl·lit, que un concurs infantil del Canal Super3 va batejar com a Enxaneta, hauria d'haver-se enlairat dissabte, però per problemes tècnics es va haver de posposar el llançament. És la primera missió del programa NewSpace del Govern. 

El primer satèl·lit que deixarà anar aquest coet serà el sud-coreà, el "passatger principal" d'aquesta missió espacial i ho farà una hora després d'haver-se enlairat. L'Enxaneta haurà d'esperar quatre hores per sortir del Soyuz-2 1a i posar-se en òrbita, cap a les 11h30 (hora catalana). Les primeres comunicacions del dispositiu es rebran al cap d'unes 20 hores des d'Svalbard, al Pol Nord. Encara caldrà esperar alguns mesos fins que el primer senyal arribi a l'Observatori MontSec.

 

Imatge principal: L'acte de seguiment de l'enlairament del coet que s'ha celebrat al CosmoCaixa amb la presència del conseller Puigneró / ACN