La convocatòria de Somescola sota el lema Ara i sempre, l'escola en català ha deixat un missatge clar. Dissabte passat milers de persones (unes 35.000) van sortir al carrer per manifestar-se a favor del català i la immersió lingüística, un model educatiu d'èxit al nostre país que ja fa setmanes que l'Estat vol tombar amb diverses ofensives com la sentència del Tribunal Supremo que imposa un 25% de castellà a les aules o les declaracions de Pablo Casado. Sovint parlem d'immersió lingüística com a sinònim d'ensenyament en català. El cert és que no és així exactament: quan ens referim a immersió lingüística parlem d'aquells contextos en què s'apliquen les metodologies pròpies d'aquest model quan la majoria de l'alumnat desconeix la llengua del sistema educatiu —el català, en aquest cas.

Posem-nos en context. L'any 1979 i en ple context postfranquista, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya va establir l'oficialitat del català, que s'afegia a la del castellà. En el camp de l'educació, la normalització lingüística va significar fites crucials, com ara declarar el català llengua pròpia de l'ensenyament en tots els nivells educatius o no separar l'alumnat en centres diferents per raons de llengua, entre d'altres: és a dir, una aposta clara per un sol model educatiu per fer possible que tota la població de Catalunya conegués les dues llengües oficials. I això, en el cas de la nostra llengua, només és possible si el català és la primera a l'escola.​

La immersió en perill? La immersió, viva! - Maria López MoyaMaria López Moya

Igual que la celebració del debat a quatre veus que va desenvolupar-se dijous passat per parlar del present i futur de la llengua catalana, ElNacional.cat ha organitzat una altra xerrada col·loqui, aquest cop sobre el model d'immersió lingüística a les escoles i la seva defensa. L’acte porta per nom La immersió, en perill? La immersió, viva!, el moderarà la periodista Marta Lasalas i comptarà amb les intervencions de Joaquim Arenas, cap del Servei d'Ensenyament Català (1983-2003) i impulsor de la immersió lingüística; Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i exconsellera d'Ensenyament (2016-2017); Valentina Planas, filòloga i creadora de "La incorrecta" i Marc Rovira, professor d'institut i fundador de La Lectora. Serà el proper dimarts dia 21 de desembre a les 18 hores a la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona i durarà 1 hora i 30 minuts, tot i que, finalment i per raons sanitàries, no hi haurà públic presencial al recinte. Per aquells que vulguin seguir el debat a quatre veus, l'acte es retransmetrà en directe a través de la pàgina web www.elnacional.cat.